Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 jan 2019 / 15:00 uur

Koningspaar verhuisd naar Huis ten Bosch

Het koningspaar is zondag met hun drie dochters naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag verhuisd. Het paleis werd de afgelopen jaren voor bijna dertig miljoen euro meer dan verwacht gerenoveerd.

Dure renovatie

Tot 2014 woonde prinses Beatrix, eerst nog als koningin, op Huis ten Bosch. Daarna werd het paleis ingrijpend gerenoveerd, maar die renovatie is nog altijd niet klaar.

De klus kostte bovendien tientallen miljoenen euro’s meer dan verwacht. Er werd vanuit gegaan dat er 35 miljoen euro nodig was voor de renovatie, maar uiteindelijk werd er 63 miljoen euro aan besteed.

Huis ten Bosch in de steigers vanwege de renovatie. ©ANP

Niet ver van huis

Het nieuwe optrekje van het koninklijk gezin ligt niet ver van De Eikenhorst in Wassenaar, waar de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane zijn opgegroeid. De verhuizers hoefden maar een afstand van zes kilometer af te leggen. In de afgelopen weken zijn de spullen van het gezin naar Huis ten Bosch gebracht.

Op het terrein van het paleis hielden de politie, brandweer en andere hulpdiensten begin december een grote oefening. Die was volgens de Rijksvoorlichtingsdienst bedoeld om voorbereid te zijn op situaties die zich kunnen voordoen wanneer het gezin er komt.

De Oranjezaal in Huis ten Bosch. ©ANP

Paleis Huis ten Bosch is een van de drie paleizen die door de staat ter beschikking zijn gesteld aan het staatshoofd. Huis ten Bosch wordt gebruikt als woonpaleis en voor representatieve doeleinden zoals officiële ontvangsten van hoogwaardigheidsbekleders, aldus de RVD. De andere paleizen zijn het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam en Paleis Noordeinde in Den Haag.

Een jonge Willem-Alexander met zijn broers en toenmalig koningin Beatrix en prins Claus bij Huis ten Bosch. (1982) ©Archief ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koningspaar verhuisd naar Huis ten Bosch
Sluiten