Metro
Metro Nieuws 17 jan 2019 / 12:49 uur

Redding Spaanse Julen meest ingewikkelde ooit

De twee-jarige Spaanse peuter Yulen viel zondagmiddag in de meer dan 100 meter diepe put. Sindsdien wordt met man en macht gewerkt aan zijn bevrijding. Eerder vandaag schreven we al dat als alles goed gaat, de redding van de jongen naar verwachting nabij is. Reddingswerkers laten echter weten dat zij te maken hebben met een van de meest ingewikkelde reddingsacties ooit.

Het is daarom nog helemaal niet zeker of Yulen donderdag gevonden gaat worden. Er werd gewerkt aan het graven van een horizontale en verticale tunnel. Juan Lopez Escobar, van de Andalusische ingenieursvereniging, benadrukt dat de horizontale tunnel te gevaarlijk zou zijn geweest, vanwege het risico op aardverschuivingen.

Zeer complex

Ook Spaanse deskundigen beamen dat het om een van de ingewikkeldste reddingsoperaties ooit gaat. Zo zou er per grondlaag van graafmachine moeten worden gewisseld, omdat er tijdens het graven wordt stuit op verschillende gesteentes. Volgens Escobar zou er onder normale omstandigheden een maand uitgetrokken worden voor een soortgelijke operatie.

De reddingswerkers hebben echter geen maand de tijd. Sterker nog, de tijd begint te dringen. Een schatting van hoelang het nog zal duren durft Lopez Escobar niet te geven. „Het is onbehagelijk daarover te speculeren.” Er wordt al voorzichtig gekeken naar de weersvoorspellingen voor de komende dagen. Vrijdag en zaterdag is regen voorspeld. Modderpoelen zouden de werkzaamheden verder kunnen bemoeilijken.

Hoop

Hoe het met de jongen gaat is lastig te zeggen. Zijn vader en nicht lieten gister weten Yulen met zijn armen omhoog in de put te hebben zien vallen. Volgens speleoloog José Antonio Berrocal is dit een probleem. Tegen een lokale krant zei hij: „Er is weinig voorstellingsvermogen voor nodig om te bedenken dat dat een uiterst ongemakkelijke houding is om dagenlang in te zitten.”

Zijn familie, en omstanders hebben nog steeds de hoop dat de jongen in leven is. Donderdagavond omstreeks 18.00 uur zou de jongen 100 uur in de put zitten.

De put werd aangelegd door een nicht van de vader. De familie was afgelopen zondag bij elkaar gekomen omdat op het landgoed van de familie nieuwe werken waren uitgevoerd. Het zou niet de enige put in de regio zijn. Naar schatting van de autoriteiten zijn er vele illegale putten, maar „denkt niemand eraan dat daar mensen in kunnen vallen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Redding Spaanse Julen meest ingewikkelde ooit
Sluiten