Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 12 jan 2019 / 21:20 uur

Racistische verrassing aangetroffen in Kindersuprise

De vrolijke verrassingen uit een KinderSuprise-ei zijn doorgaans niet echt aanstootgevend en bedoeld voor jonge kinderen.

Op het eerste gezicht is er ook weinig met dit blije ei aan de hand tot je de letters op zijn ballonnen eens goed bekijkt. Er staat driemaal K, ofwel KKK: dezelfde afkorting als die van de racistische Ku Klux Klan uit de Verenigde Staten.

Slappe lach

Blijkbaar heeft er iemand op het ontwerpbureau van de speeltjes niet goed opgelet, de verrassing met de gewraakte afkorting is vermoedelijk honderdduizenden keren verspreid. De meldingen van deze racistische leus komen vooral uit Australië.

„Toen ik het voor het eerst zag, kreeg ik de slappe lach,” vertelt een moeder die het figuurtje aantrof in het chocolade-ei van haar zoon, aan Kidspot. „Ik kon niet geloven wat ik zag en vroeg me af: lees ik dit wel goed?” Nadat ze was uitgelachen, nam ze contact op met de fabrikant. Ze werd misselijk van de gedachte dat haar kind (1), zomaar zou had kunnen spelen met dit problematische figuurtje.

Het blije ei met de haatdragende leus circuleert al sinds afgelopen najaar in de eieren. Op sociale media zijn al meerdere meldingen binnengekomen van verbaasde en geschokte Australiërs. Het is niet bekend of deze verrassing ook in andere landen circuleert in de chocolade.

Wat ging er mis?

Ferrero Rocher, de fabrikant van de eieren, heeft passende maatregelen genomen. Ze boden direct hun excuses aan en stelden dat het niet hun intentie was om mensen te kwetsen. Het karakter is onderdeel van een speciale serie om het 50-jarig bestaan van de Kinder te vieren, zo leggen ze uit.

In een Facebookbericht lichten ze toe dat dit figuurtje oorspronkelijk maar één ballon met een K (van Kinder) zou vasthouden. Omdat het speeltje toen niet stevig bleef staan, werd besloten om er voor de balans nog twee ballonnen aan toe te voegen. De letters bleven gelijk en hierdoor ontstond de afkorting ‘KKK’. Al met al een pijnlijke blunder.

Ferrero Rocher heeft aangeboden om de wit-suprematistische eieren kosteloos te vervangen door een exemplaar zonder kwetsende afkortingen erop. Het speeltje is inmiddels uit de handel genomen en de exemplaren die nog op voorraad lagen, zijn in een verbrandingsoven vernietigd.

Het bedrijf benadrukte geen extreemrechtse of racistische sympathieën te hebben of uit te willen dragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Racistische verrassing aangetroffen in Kindersuprise
Sluiten