Metro
Metro Nieuws 31 jan 2019 / 09:05 uur

Proef NS: Overlast in de trein melden via SMS en app

In veel bioscopen kun je via een sms of appje al laten weten als andere filmbezoekers irritant gedrag vertonen. Ook de NS gaat een proef doen met (anoniem) melden van overlast, zoals vernielingen in de trein. Dat kan dan via een app of sms, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. De proef begint dit voorjaar.

België en Engeland

De NS zal met de proef beginnen in het zuiden van het land. De melding komt binnen bij de meldkamer van de NS. Die kan dan voor hulp zorgen. Bij ernstige incidenten moeten reizigers 112 blijven bellen. Als de proef slaagt komt er een vervolg. In België en Engeland kunnen treinreizigers al overlast via sms melden.

Zwartrijden

De afgelopen jaren zijn na een aantal incidenten een reeks maatregelen genomen om de sociale veiligheid in de trein en op stations te verbeteren. Het heeft ertoe geleid dat het zwartrijden is afgenomen en de agressie is gedaald.

„Ik wil dat reizigers zich veilig voelen in de trein, ook laat in de avond of in een lege coupé", aldus Van Veldhoven. NS kan het volgens haar echter niet alles voorkomen. „Dan kan het best fijn zijn als je NS met dit Treinalert een seintje kunt geven, bijvoorbeeld als je ziet dat een dronken reiziger mensen lastig valt of meubilair wordt vernield.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Proef NS: Overlast in de trein melden via SMS en app
Sluiten