Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 jan 2019 / 11:14 uur

‘Politie Nederland tipte Turkije over Boersma’

Volgens een woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan was het de Nederlandse politie die de Turkse autoriteiten informatie gaf over de banden die correspondent Ans Boersma zou hebben met terrorisme.

„De deportatie van mevrouw Boersma was op geen enkele wijze gerelateerd aan haar journalistieke activiteiten tijdens haar verblijf in Turkije. De Turkse autoriteiten hebben onlangs van de Nederlandse politie vernomen dat mevrouw Boersma banden had met een terroristische organisatie en een verzoek gekregen om informatie te geven over haar verplaatsingen in en buiten uit Turkije”, zo staat in een verklaring. Om welke terroristische organisatie het zou gaan, is niet gezegd.

Geen toelichting

De Turkse politie hield Boersma woensdagochtend in Istanbul aan toen ze zich meldde bij de immigratiedienst voor verlenging van haar verblijfsvergunning. Op een politiebureau kreeg ze te horen dat Turkije haar het land uitzet. Dat zou om ‘veiligheidsgerelateerde’ redenen zijn. Verdere toelichting hierop kreeg de Nederlandse correspondente niet.

OM ontkent

Het Openbaar Ministerie houdt zich donderdag op de vlakte over de situatie rond de Nederlandse correspondente Ans Boersma. Volgens een woordvoerster van het landelijk parket is Boersma niet op verzoek van Nederland uitgezet of uitgeleverd. Het OM wil niet zeggen of er een strafrechtelijk onderzoek naar haar loopt. „Het OM zegt hier nooit iets over."

Meerdere Kamerleden hebben inmiddels om opheldering gevraagd over de kwestie. Zo stelde onder meer Sjoerd Sjoerdsma van D66 schriftelijke vragen, en vraagt SP-Kamerlid Sadet Karabulut zich af of „de ambassadeur al ontboden is?” en „welke sancties gaat de EU treffen?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Politie Nederland tipte Turkije over Boersma’
Sluiten