Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 12 jan 2019 / 13:49 uur

‘Patiënten moeten wennen aan langere wachttijden’

Wie door zijn huisarts naar het ziekenhuis wordt doorverwezen voor een operatie krijgt met steeds langere wachttijden. En zoals het er naar uitziet, wordt dat komende jaren nog niet minder.

15 van de 25

RTL Nieuws onderzocht in samenwerking met Mediquest dat de wachttijden in 15 van de 25 zorgregio’s in Nederland te hoog zijn. „Dit gaat de verkeerde kant op", vertelt hoogleraar zorgeconomie Wim Groot van de Universiteit Maastricht.

„Dit brengt ongemak en misschien ook wel gezondheidsverlies voor de patiënt met zich mee." Volgens Groot is het duidelijk waarom dit gebeurt. „Met name verpleegkundigen zijn moeilijk te krijgen. Dat betekent dat ziekenhuizen in toenemende mate afdelingen moeten sluiten."

Niet voldoende

Maatregelen worden er wel genomen, maar volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is dat niet direct voldoende. „Mensen zullen moeten wennen aan langere wachttijden. Er is veel actie maar nog niet meteen resultaat."

Dus moet er meer gebeuren. „Het is onvermijdelijk dat er meer geld naar de zorg gaat. Daarnaast moeten ziekenhuizen zorgen dat ze voldoende mensen hebben om zorg te leveren. De belangrijkste verantwoordelijkheid ligt bij zorgverzekeraars. Zij moeten meer zorg inkopen in de gebieden waar de wachttijden boven de aanvaardbare normen liggen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Patiënten moeten wennen aan langere wachttijden’
Sluiten