Metro
Metro Nieuws 4 jan 2019 / 20:04 uur

OM start onderzoek naar gestrande containers Wadden

Aanvankelijk werd er laconiek gereageerd op de aangespoelde spullen op Waddeneilanden. Het strandjutplezier is voorbij en er spoelde een hoop troep aan op de stranden.

Eilandbewoners krijgen hulp van de overheid en vrijwilligers om de klus te klaren. Het Openbaar Ministerie meldt dat er een strafrechtelijk onderzoek naar de 270 containers die bij de Waddeneilanden overboord zijn geslagen waardoor de stranden vol troep liggen.

Een tijdlijn van de gebeurtenissen ©ANP

Aangespoelde bende

Op de Waddeneilanden en op het vasteland in Friesland en Groningen zijn de afgelopen dagen enkele tientallen zeecontainers en hun lading aangespoeld. Het opruimen van de rommel is een enorme klus. Mogelijk spoelt er de komende dagen nog meer aan. De lading van de over boord gevallen containers varieert enorm; van chemicaliën tot IKEA-onderdelen, van speelgoed tot piepschuim.

De containers zijn verloren door het vrachtschip MSC Zoe. Rijkswaterstaat en de gemeente Vlieland hebben de reder van het schip inmiddels aansprakelijk gesteld voor de schade die de overboord geslagen containers hebben aangericht.

Hoewel de impact van de bende op de eilanden zelf en op de zeebodem nog niet bekend is, maken natuurorganisaties zich grote zorgen over het afval. Vanwege de grote natuurlijke waarde en het unieke ecosysteem staat het Waddengebied op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Defensie helpt ook een handje mee ©ANP

Opruimacties

Honderd militairen die vrijdag zijn begonnen met het schoonmaken van de stranden van Schiermonnikoog gaan zaterdag naar verwachting verder met de klus. Dan heeft het tij vermoedelijk nieuwe rommel uit de overboord geslagen containers aan land gebracht. Vrijdag is er al 3 kilometer strand schoongemaakt. De militairen overnachten in tenten bij een kampeerboerderij.

De eilanden ontvangen ook vrijwilligers die graag willen meehelpen met het kuisen van de getroffen gebieden. Op het strand van Terschelling is dit vrijdag zo voorspoedig gegaan dat het verschil aanzienlijk is. Zo’n honderd vrijwilligers zullen morgen verdergaan met werken. Aan helpende handjes is geen tekort, de gemeente laat zelfs weten geen extra mensen meer nodig te hebben.

Ook het strand van Ameland was vrijdag nagenoeg schoon door de inzet van honderden vrijwilligers. De gemeente Ameland en de natuurvereniging It Fryske Gea kijken zaterdag of daar nieuwe opruimacties nodig zijn. Rijkswaterstaat houdt dit weekend een schoonmaakactie op Rottumeroog en Rottumerplaat.

Aan de wal spoelt eveneens troep aan. Vooral in de gebieden ten oosten van het Lauwersmeer in de provincie Groningen moet er nog een hoop gebeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OM start onderzoek naar gestrande containers Wadden
Sluiten