Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 jan 2019 / 21:28 uur

Burgemeester Bijl is VVD beu en zegt lidmaatschap op

De burgemeester van Purmerend Don Bijl, was vijftig jaar lang lid van de VVD. Hier kwam vrijdag verandering in, omdat hij het vertrouwen in de partij en in het bijzonder Klaas Dijkhoff verloren had, heeft hij zijn lidmaatschap beëindigd.

In een opzegbrief stelt Bijl dat het helemaal mis is met de koers van de partij. ,,Een visie op de samenleving ontbreekt tegenwoordig vrijwel geheel”.

https://twitter.com/LamyaeA/status/1081252398348292097

Niet voor burgers

Hij schetst hoe de VVD in zijn ogen is veranderd van een liberale partij die ook oog had voor kwetsbare mensen tot een partij die vooral staat voor ,,pragmatisme, marktwerking en individualisering”. De burgemeester van Purmerend voelt zich daar niet meer bij thuis. Hij hekelt de manier waarop onder invloed van dit denken volgens hem grote bedrijven ,,ongehinderd kunnen groeien” en de politie onder leiding van VVD-ministers ,,wegdrijft van haar kracht, namelijk verbinding met de samenleving”.

Verder is Bijl kritisch over ideeën van fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, die bijvoorbeeld opperde om misdrijven in probleemwijken strenger te bestraffen en het demonstratierecht rond de sinterklaasintochten te beperken. ,,In strijd met wet en grondwet”, schrijft hij daarover.

Onvrede

,,Belangrijker vind ik het onvermogen om een antwoord te vinden op de kennelijke onvrede in onze samenleving. Een samenleving die welvarender is dan ooit, maar waarin de verschillen steeds groter worden”, aldus de burgemeester van Purmerend. Bijl blijft ondanks zijn opzegging van het partijlidmaatschap overigens gewoon zijn functie als burgermeester uitvoeren. Een lidmaatschap van een politieke partij is geen vereiste voor het bekleden van deze functie.

Partijvoorzitter Christianne van der Wal heeft Bijl na zijn opzegging meteen uitgenodigd voor een kopje koffie, laat de VVD weten. Bijl peinst er niet over en heeft de uitnodiging afgeslagen. Zijn beslissing stond al een poos lang vast en een kopje koffie met de voorzitter zal hier volgens hem weinig aan veranderen. ,,Dat is natuurlijk erg jammer, want over dit soort dingen moet je met elkaar kunnen praten. Maar het is zijn keuze.”

Eind november verliet de burgemeester van Assen, Marco Out, de VVD om soortgelijke redenen. Ook hij bleef aan als burgemeester. Het gaat sowieso wat moeizaam met het aantal leden van de VVD. Vrijdag werd maakte Forum voor Democratie bekend dat zij de liberalen voorbij gestreefd zijn. Hoewel ze de meeste kamerzetels hebben, is de partij qua ledenbestand (als de cijfers van FvD kloppen) de achtste in omvang. Het aantal VVD-leden daalde in het afgelopen jaar met zo’n acht procent van 27.692 naar 25.557.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Burgemeester Bijl is VVD beu en zegt lidmaatschap op
Sluiten