Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 jan 2019

‘Nederlandse militairen hebben kanker door burnpits’

Tientallen Nederlandse militairen denken kanker te hebben gekregen door zogenaamde ‘burnpits’ in Afghanistan. Dat zijn brandende afvalhopen, die onder meer worden gebruikt voor het vernietigen van medisch afval en werkmateriaal.

De militairen hebben zich gemeld bij jurist Ferre van de Nadort, zo meldt de NOS. Van de Nadort heeft onderzoek naar de burnpits in Kamp Holland gedaan. Kamp Holland was van juli 2006 tot en met juli 2010 een Nederlandse legerbasis in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Onjuiste informatie

Verscheidene militairen hebben foto’s aan de jurist gegeven. Daarop is te zien dat afval in de open lucht wordt verbrand en niet in de verbrandingsovens die in Kamp Holland stonden. „Vanaf dag een hebben die ovens niet goed gefunctioneerd”, aldus van de Nadort.

Hij zegt dat toenmalig minister Hillen van Defensie de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd. Die zei in 2010 dat er zes verbrandingsovens in Kamp Holland stonden en dat daarin het afval werd verbrand.

Volgens van de Nadort is dit onjuist en stonden die zes ovens in een andere kamp. „De minister heeft waarschijnlijk de locaties door elkaar gehaald.” Ook zou er niet goed zijn omgegaan met de juiste metingen bij de verbrandingsinstallaties en zouden de zieke militairen niet goed behandeld worden. „Defensie legt de bal bij hen neer. De militairen moeten maar aantonen dat het door de burnpits komt. Het is de omgekeerde wereld.”

Geen meldingen

Minister Bijleveld van Defensie heeft in een reactie laten weten dat zij nog geen meldingen heeft ontvangen over deze kwestie. Zij benadrukt dat dit alsnog kan, en dat daar serieus naar gekeken wordt.

Het ministerie van Defensie ontkent dat Hillen de Kamer in 2010 de verkeerde informatie heeft verschaft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Nederlandse militairen hebben kanker door burnpits’
Sluiten