Julia Onclin
Julia Onclin | LinkedIn Nieuws 15 jan 2019 / 09:40 uur

Nederlandse dj’s goed voor de muziekexport

Als je denkt aan de Nederlandse export denk je al snel aan Goudse kaas en tulpen. Logisch want daar staan we om bekend. Een ander product waar we steeds meer van exporteren is muziek. Vorig jaar kwam de exportwaarde van onze muziek voor het eerst boven de 200 miljoen euro uit. Volgens Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, is dit slechts het begin. „In Zweden is de waarde van de muziekexport op jaarbasis meer dan een miljard, in Nederland kan dat uiteindelijk ook.”

Volgens Helmink staat het sein bij alle verschillende muziekstromingen in Nederland op groen. „De deuren zijn overal opengetrapt en vallen niet zomaar weer dicht”, stelt hij. „Ook groeit de vraag naar Nederlandse artiesten.” Zo heeft componist Giorgio Tuinfort (37) samengewerkt met onder andere Michael Jackson, David Guetta en Whitney Houston.

Hoewel alle muziekstromingen er volgens Helmink goed voor staan, is er één muziekgenre ruim vertegenwoordigd. Bijna driekwart van de totale waarde van de muziekexport komt namelijk voort uit dancemuziek. Daar mogen we onze top dj’s als Armin van Buuren, Martin Garrix en Olivier Heldens voor bedanken. Met al hun optredens in het buitenland alleen al slepen ze jaarlijks een hoop geld in het laatje.

Nederlandse dj’s goed voor de muziekexport.
Oliver Heldens. Foto: ANP.

Nieuwe markt

Waar de dj’s al jaren optreden in oorden als Ibiza en Miami is er ook een nieuwe markt in op komst. „In Azië is de deur net pas open”, vertelt Helmink. „Zo komt er in China bijvoorbeeld steeds meer vraag naar festivals en evenementen omdat de Chinese president de teugels wat meer laat vieren. De rijke mensen in dat land willen ook vermaakt worden en gaan hun geld steken in festivals.”

Nederlandse dj’s goed voor de muziekexport.
Armin van Buuren. Foto: ANP.

In die regio valt volgens Helmink de meeste winst te halen de komende jaren. Zo waren de festivals in China volgens hem dit jaar al helemaal uitverkocht en worden Nederlandse PR-medewerkers gevraagd om te komen werken in China. „We zijn goed in het organiseren van festivals. Dat zie je bijvoorbeeld bij Amsterdam Dance Event. Bij ADE proberen we zo veel mogelijk buitenlandse spelers uit te nodigen, zodat we ze kennis kunnen laten maken met de Nederlandse muziek. Bijna al onze artiesten staan daar, dus dat is heel handig.”

Nederlandse dj’s goed voor de muziekexport.
Martin Garrix. Foto:ANP

Niet alleen de markt in Azië is veelbelovend. Ook de lichting van aanstormend talent gaat volgens Helmink de kans krijgen om het goed te doen. ,,De verbreding van de dancescéne ziet er goed uit. Naast ruimte voor de grote dj’s als Armin van Buuren, R3hab en Martin Garrix is er ook ruimte voor de nieuwe lichting.”

Zweden

Hoewel we het al best goed doen op het gebied van muziekexport kunnen we volgens Helmink nog een hoop leren van een land als Zweden. Het land van Avicii, ABBA en Axwell Λ Ingrosso. Aan goede muziek geen gebrek. „In Zweden wonen maar 8 miljoen mensen. Dat is de helft van het aantal mensen dat in Nederland woont. Toch is de exportwaarde van de muziek in Zweden vier keer zo hoog dan die van Nederland. Daar is muziekles bijvoorbeeld een verplicht vak."

Deze 5 Nederlandse dj’s deden in 2017 de meeste optredens in het buitenland.

  1. Tiësto deed maar liefst 135 optredens over de hele wereld. Daarmee staat hij stipt op nummer 1.
  2. Met maar 5 optredens minder dan de nummer 1 staat Yellow Claw met 130 optredens op een tweede plek.
  3. Met 124 optredens in het buitenland staat Oliver Heldens op een derde plek.
  4. Nederlands eigen Martin Garrix staat met 123 optredens op een vierde plek.
  5. Op de vijfde plek staat Dash Berlin met maar liefst 119 optredens in het buitenland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse dj’s goed voor de muziekexport
Sluiten