Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 19 jan 2019 / 12:39 uur

Nederlands misbruikslachtoffer klaagt paus aan

Niemand is roomser dan de paus. Nou niet als het aan Theo Bruyns ligt. De 74-jarige Nederlander heeft de paus aangeklaagd, omdat hij vroeger als 13-jarig jongetje seksueel misbruikt werd in het seminarie van Helmond.

Niet alleen de paus heeft het te verduren. Ook de Nederlandse bisschoppen en de kerk zijn beschuldigd door Bruyns. Zijn doel van deze grote aanklacht is duidelijk.

Criminele organisatie

„Als je iets tegen deze kerk wilt beginnen, moet je het voor elkaar krijgen dat die wordt bestempeld als een criminele organisatie", zegt hij tegenover RTL Nieuws. „Ze hebben aangiftes belemmerd, onder de hoed gehouden en dat allemaal georganiseerd. Ik heb alle stukken gelezen en gezien hoe ontzettend goed deze organisatie in elkaar zit. Hoe ze door de eeuwen heen alles weten weg te drukken en geheim te houden."

In zijn aanklacht staat dan ook dat de paus en andere kerkbestuurders deelnemen aan een criminele organisatie „die als oogmerk heeft het beletten, dan wel bemoeilijken van opsporing van seksueel misbruik, dan wel verkrachting van minderjarigen."

Nederlands recht

Of Bruyns ook echt de paus wat aan kan doen is nog maar de vraag, aangezien hij niet onder het Nederlands recht valt. „Het zou uniek zijn als de paus wordt vervolgd", zo weet ook zijn advocaat Jan Boone. „Maar het is mogelijk. Het is in Amerika ook geprobeerd, maar daar is nog geen uitsluitsel over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlands misbruikslachtoffer klaagt paus aan
Sluiten