Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 30 jan 2019 / 12:54 uur

Mogelijk kankerverwekkende stoffen in lipbalsem

Kunstgras werd twee jaar geleden intensief tegen het licht gehouden, omdat de rubberen korrels op zo’n mat kankerverwekkende stoffen zou bevatten. Nu lijkt er iets soortgelijks aan de hand te zijn met lipbalsem.

Dat blijkt uit Belgisch onderzoek waarin verschillende lipbalsems voor kinderen werden aangetroffen met ingrediënten die mogelijk kankerverwekkend zijn. De Consumentenbond heeft nu bij minister Bruins voor Medische Zorg aangedrongen om dit verder te onderzoeken, zo meldt de NOS.

Kruidvat, Hema, H&M en Claire’s

Veel winkelketens waar de Belgische onderzoekers geweest zijn, zijn ook gewoon in Nederland actief, zoals Kruidvat, Hema, H&M en Claire’s. Bij 15 van de 21 van de geteste sticks werden er stoffen aangetroffen, waarvan vermoed wordt dat ze kankerverwekkend zijn. Het gaat om aromatische en verzadigde koolwaterstoffen, beiden vind je soms niet terug op de ingrediëntenlijst van de balsems.

Het is nog onduidelijk in welke mate deze stoffen aanwezig zijn in de balsems en hoe groot de schade kan zijn. „Het is niet zo dat je meteen ziek wordt als je zo’n lippenbalsem gebruikt", zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. „Hoewel Europa het gebruik van deze stoffen toelaat, zien wij ze liever niet in lippenbalsems, tenzij in minieme hoeveelheden."

NVWA

Ondanks deze resultaten lijkt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voorlopig geen eigen onderzoeken te willen doen. Volgens de toezichthouder zijn er geen landelijke of Europese regels voor de aangetroffen stoffen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mogelijk kankerverwekkende stoffen in lipbalsem
Sluiten