Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 jan 2019 / 08:05 uur

Militairen en vrijwilligers ruimen waddeneilanden op

Het is niet meer nodig om zondag te komen helpen met het opruimen van Schiermonnikoog. Volgens burgemeester Ineke van Gent is een groot deel van het strand namelijk al opgeruimd.

Vrijwilligers, beroepskrachten en militairen hebben zich zaterdag ingespannen om het strand te ontdoen van de aangespoelde spullen en rotzooi. In totaal is er 220 ton opgeruimd. Een fantastisch resultaat, vindt de burgemeester.

Troep

Helemaal schoon is het Schiermonnikoogse strand nog niet, er ligt namelijk nog veel klein plastic en piepschuim onder het zand en in de duinen. De Koninklijke Luchtmacht nemen de moeilijk bereikbare plekken voor hun rekening en blijft nog tot en met zondagmiddag op het eiland om op te ruimen.

Of het eiland ook zo opgeruimd blijft is nog even de vraag. Er wordt namelijk verwacht dat er de komende dagen, weken of zelfs maanden nog troep blijft aanspoelen.

Militairen en vrijwilligers ruimen waddeneilanden op
Het strand lag bezaaid met troep / ANP

De stranden van verschillende waddeneilanden liggen vol troep nadat er afgelopen week 270 containers van een vrachtschip afvielen. De reder heeft inmiddels bekend gemaakt alle schoonmaakkosten voor zijn rekening te nemen. Ook blijft hij zoeken naar de verloren containers.

Bedankt

Ook op Terschelling is er hard gewerkt. Daar zijn meer dan honderd grote zakken rommel van elk naar schatting tussen de vijf en vijftien kilo opgeruimd. Ook daar ligt er nog veel piepschuim in de duinen en blijft er nieuwe troep aanspoelen. Milieuorganisaties zijn bang dat het opruimen nog maanden kan gaan duren.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de harde werkers bedankt voor hun inzet. „Veel dank aan en hulde voor alle bewoners, vrijwilligers, militairen, vissers en medewerkers die zich inzetten om de Wadden weer schoon te maken."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Militairen en vrijwilligers ruimen waddeneilanden op
Sluiten