Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 jan 2019 / 11:20 uur

Meer mensen dan ooit lieten naam veranderen

Ben je niet tevreden met je voornaam? Bijvoorbeeld omdat er al 680 andere Lucassen geboren zijn vorig jaar of je met 796 Julia’s nauwelijks origineel te noemen bent? Helaas, dan ben je daar ook niet de eerste mee. Steeds meer mensen laten namelijk hun voornaam veranderen.

Stijging

Meer dan zeshonderd mensen hebben het afgelopen jaar zo’n verzoek ingediend, een aantal dat ieder jaar stijgt. In 2015 ging het namelijk nog om net iets meer dan 500 mensen. Een echte verklaring voor die stijging is er volgens de Raad voor de Rechtspraak niet.

Voor het veranderen van je voornaam moet je naar de rechter toe, en die beslist of het verzoek gehonoreerd wordt. Daar moet een goede reden voor zijn; een transgender bijvoorbeeld, die van geslacht is veranderd. Of ouders die een kind hebben geadopteerd en graag zelf een voornaam aan hun kind willen geven. De rechter ziet soms ook mensen die om emotionele redenen hun voornaam willen veranderen, bijvoorbeeld als iemand vernoemd is naar een persoon en die naam niet meer wil dragen.

Zo’n verzoek kan ook afgewezen worden, maar dat komt in de praktijk weinig voor. Je kan bijvoorbeeld niet vragen om Tony Stark te heten. Of Van de Kok, dat is namelijk overduidelijk een achternaam. Dan wordt de aanvraagt ongepast bevonden en kan hij afgewezen worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer mensen dan ooit lieten naam veranderen
Sluiten