Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 29 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Wat staat er vandaag te gebeuren met de brexit?

Dinsdag is een belangrijke dag in de brexit-ontwikkelingen, maar Metro snapt het als je het even niet meer volgt. Daarom de belangrijkste ontwikkelingen nog even op een rijtje. Plus wat er nu staat te gebeuren.

Dramatisch

Het is nu bijna twee weken geleden dat Theresa May’s brexit-deal op dramatische wijze werd afgewezen. Meer dan tweehonderd Lagerhuisleden hebben tegengestemd en daardoor moest May met een plan B komen. Dat presenteerde ze vorige week maandag, maar een nieuw plan was het niet echt. Brexit-deskundige Jan-Willem Thoen, werkzaam bij adviesbureau PwC, omschreef het vorige week als „plan A in een ander jasje nogmaals proberen".

May is de afgelopen tijd bezig geweest met de aanpassingen in haar brexit-deal, maar het Lagerhuis heeft ook niet stilgezeten. Dinsdagavond wordt er gestemd over bepaalde wijzigingen in de bestaande brexit-deal, die wijzigingen komen vanuit de Lagerhuisleden.

Backstop

Er is bijvoorbeeld een amendement dat ervoor pleit om de beruchte ‘backstop’ uit de deal te halen. De backstop is waar het de vorige keer ook op missloeg. Thoen legt het uit: „De kern van het probleem is dat het uiterste vangnet – mocht er echt geen deal komen – een bepaalde regeling is, die niemand eigenlijk wil.”

Ierland blijft in de Europese Unie, Noord-Ierland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent bij een brexit een harde grens. „De regeling, die is verzonnen om deze grens te voorkomen, houdt in dat Noord-Ierland aan een hele hoop regels van de EU moet blijven voldoen, en dat wil de gedoogpartner van May per se niet.” Daarmee ontstaat namelijk een verschil tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

De Lagerhuisleden proberen May en de brexit-deal met hun voorstellen te beïnvloeden, schrijft de BBC. Zo is er ook een voorstel voor het vertrek uit de Europese Unie zonder deal of voor het uitstellen van de deadline, die nu nog op 29 maart staat.

Welke voorstellen aan bod zullen komen is aan de voorzitter van het Lagerhuis, die maakt later op de dag een planning bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.