Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 29 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Julia en Lucas zijn de populairste babynamen

We balen als-ie verkeerd wordt uitgesproken, voelen ons nergens anders zo sterk mee verbonden en het is één van de weinige dingen waar we géén invloed op hebben. Onze voornaam. Ook dit jaar gaat de lijst van populairste babynamen de meesten niet onopgemerkt voorbij. Julia, Emma en Sophie prijken in de top-3 van de populairste meisjesnamen, Lucas, Levi en Finn waren vorig jaar de meest genoemde jongensnamen.

„Jij bént je naam”, zegt Gerrit Bloothooft, namendeskundige van de Universiteit Utrecht die dat als verklaring geeft waarom we ieder jaar weer bovenop het populaire namenlijstje zitten. Hij kan de namenlijst – die steevast aan het begin van het nieuwe jaar wordt gepubliceerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) – voor volgend jaar al voor zo’n 95 procent maken.

Twaalf van de twintig populairste jongensnamen van de lijst over 2018, stonden tien jaar geleden namelijk ook al in de top-20, zegt Bloothooft. Bij de meisjes zijn dat negen van de twintig populairste namen. „Gemiddeld komt er jaarlijks één nieuwe naam bij en gaat er eentje uit. De veranderingen gaan dus langzaam, maar gestaag.”

Opleidingsniveau

In de populaire namenlijst vind je een duidelijke tweedeling terug: enerzijds zijn de Engelstalige namen favoriet (James, Jack, Jaden), anderzijds de Nederlandstalige namen of een daaraan verwante taal zoals het Scandinavisch of Fries (Lukas, Daan, Bram). „Het opleidingsniveau heeft invloed op de keuzes die je als ouder maakt”, vervolgt hij. „Mensen met een wat lager opleidingsniveau zijn wat creatiever en sneller bereid om een Engelstalige naam te kiezen. Hogeropgeleide mensen kiezen vaker een naam traditionelere naam, omdat ze het belangrijk vinden dat een naam past binnen hun eigen cultuur en traditie.”

Hoe het populaire namenlijstje er over twintig jaar uit zal zien, durft de namendeskundige niet te zeggen. „In ieder geval zullen we dan geen Lucas, Julia en Emma meer zien”, lacht hij. Hoe en waar namentrends precies ontstaan, is ook lastig te zeggen, vervolgt hij. „De verspreiding van een trendnaam gaat heel snel. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de eerste twintig mensen die hun kind Tess noemden, dan heeft zich dat in een mum van tijd verspreid over het hele land.”

Eik of Berk

Wel is er een heuse trend gaande, ziet Bloothooft. „De traditionele vernoemingsnamen zoals Jan en Johanna zijn uit de toplijstjes. Daarvoor in de plaats komen namen waarvan hun roots uit de Bijbel komen of Engels zijn.”

En nog steeds een trend, nu al zo’n tachtig jaar weet Bloothooft, zijn de bloemennamen. „Fleur, Jasmijn, Roos en Oliva zijn dé modenamen van deze tijd.” Waarom? „Tsja, mensen moeten toch ergens hun inspiratie vandaan halen. Net zoals ze dat uit de Bijbel halen, maar dan wel vaak voor de verkorte versie kiezen. Dus Bram in plaats van Abraham, Noah in plaats van Noach.”

De namenkenner heeft nog wel wat inspiratie voor de toekomst. „Bomennamen zoals Eik en Berk hebben we nog niet gehad. Of metalen, zoals Koper, Lood of IJzer, zouden ook best kunnen. Want als ouder heb je in Nederland volledige carte blanche, zolang het maar niet schadelijk is voor het kind. Maar vraag jezelf wel even af of je er zelf ook mee door het leven zou willen gaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.