Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 2 jan 2019

Honderden containers overboord in Waddenzee

De stranden van Terschelling en Vlieland zijn bezaaid met gloeilampen, kuipstoeltjes, flatscreens en portemonnees. Uit een schip de MSC Zoe, het grootste containerschip van Europa, zijn zo’n 270 containers gevallen.

Van deze containers zijn er veertien aangespoeld op de verschillende Waddeneilanden. Het schip had volgens de Nederlandse kustwacht in totaal 40.000 containers aan boord.

Giftige stoffen

Het schip verloor de containers vlakbij het Duitse eiland Borkum. Door de stroming van het water en de wind zijn de containers meegevoerd naar de Waddeneilanden. Ook zijn er vier containers overboord gegaan met vaten van de giftige stof organische peroxide. Het is nog niet bekend of die al aangespoeld zijn.

Volgens Maureen Ledegang, woordvoerder van de Nederlandse kustwacht, kunnen de containers met peroxide best al gezonken zijn. Ze stelt namelijk dat deze containers erg zwaar zijn.

„Het is aan Rijkswaterstaat om de containers te bergen. Daarnaast is Veiligheidsregio Friesland verantwoordelijk voor wat er op het strand gebeurt", vertelt Ledegang. Ze weet niet hoe Rijkswaterstaat de containers gaat bergen. Wel weet ze dat de berging van de containers die nog op zee drijven niet nu kan gebeuren in verband met de hoge golven.

De kustwacht waarschuwt mensen meteen de hulpdiensten te bellen als ze de peroxide vinden. Ook waarschuwt de kustwacht de scheepvaart in de Noordzee voor de verdwaalde containers.

Voor Ledegang was het een hectisch begin van 2019. „Ik had eigenlijk nog lekker verlof, maar toen moest ik vanochtend toch aan het werk. Maar het geeft niet, we hopen zo snel mogelijk alles op te lossen."

Strandjutten

Mensen die op Vlieland of Terschelling waren, zijn massaal aan het verzamelen geslagen. Niks is veilig. Alles wat nog enigszins bruikbaar is wordt zonder schaamte meegenomen. Waar de woordvoerder van de kustwacht eerder nog stelde dat de spullen helemaal niet meegenomen mogen worden, omdat ze een eigenaar hebben, stelt de gemeente Terschelling dat mensen de goederen gewoon mee mogen nemen.

Zij stellen namelijk dat de goederen door contact met het zeewater geen waarde meer hebben. Daarnaast benadrukt de gemeente dat de containers die nog gesloten zijn, dicht moeten blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Honderden containers overboord in Waddenzee
Sluiten