Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 30 jan 2019 / 05:29 uur

Hof: Venezolaanse president mag zijn land niet uit

Het hooggerechtshof van Venezuela heeft beslist dat de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó het land niet mag verlaten. Ook zijn op verzoek van de procureur-generaal de banktegoeden van de oppositieleider bevroren.

Politieke onschendbaarheid

Als parlementariër, tevens voorzitter van de Nationale Assemblee, geniet Guaidó politieke onschendbaarheid tegen crimineel onderzoek. Alleen de opperrechter kan dat opheffen en dat is precies wat er gebeurd is.

Het hooggerechtshof heeft op verzoek van de hoogste aanklager Tarek Saab ook een onderzoek geopend naar aanleiding van de beschuldigingen dat Guaidó buitenlandse mogendheden heeft geholpen zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden.

Overgangspresident

Guaidó, die de steun heeft van onder meer de VS, riep zichzelf vorige week uit tot overgangspresident. De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton liet via Twitter weten dat er zware consequenties volgen voor hen die Guaidó iets aandoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hof: Venezolaanse president mag zijn land niet uit
Sluiten