Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 21 jan 2019 / 07:24 uur

‘Extra infectieziekten in Rijksvaccinatieprogramma’

Steeds meer ouders lijken twijfels te zetten bij het vaccineren, maar als het aan diverse experts ligt, zijn er niet genoeg vaccinaties opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit zullen ze maandag betogen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Kosten

Het gaat voornamelijk om het meningokokken B-vaccin, iets waartegen je in Engeland al sinds 2015 wordt ingeënt, maar in Nederland nog niet. Een gemiste kans, stelt professor Postma Universitair Medisch Centrum Groningen.

„Om te beginnen zouden we de grens voor de kosteneffectiviteit van vaccins gelijk moeten trekken met die voor andere medische interventies.” Postma doelt daarmee op het feit dat in de oncologie een medicijn 80 duizend euro per gewonnen levensjaar mag kosten, terwijl wanneer het om kinderlevens via vaccins gaat, de grens op 20.000 euro per gewonnen levensjaar ligt.

Proactief beleid

Farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) stelt dat de overheid te langzaam gereageerd heeft, toen het duidelijk werd dat meningokokken W oprukte. „Een proactief beleid had heel wat levens kunnen sparen. Wat hier is gebeurd met meningokokken W, kan ook gebeuren met meningokokken B.”

Volgens GSK leidt het niet invoeren van het vaccin per jaar tot 80 gevallen van meningokokken B, waaronder circa vijf sterfgevallen en 24 gevallen van invaliditeit. De inenting is nog niet opgenomen in het programma, omdat volgens de Gezondheidsraad de effectiviteit van het bestrijden van de ziekte nog onbekend is. Daarnaast heeft het bijwerkingen zoals koorts.

Meningokokken

De ziekte meningokokken zorgt ervoor dat je in een hoog tempo ziek wordt en kan zich op twee manieren uiten: meningitis (hersenvliesontsteking) en sepsis (bloedvergiftiging). Vooral kinderen van vijf jaar of jonger krijgen te maken met meningokokken B.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Extra infectieziekten in Rijksvaccinatieprogramma’
Sluiten