Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 8 jan 2019 / 19:34 uur

Een maand zonder alcohol, waarom zou je dat doen?

Dry January wint aan populariteit. Maar wat levert zo’n alcoholloze maand nu op? En hoe houd je het vol?

Ze werd gek van het gevecht met zichzelf. Niet dat Romy Kaus (37) extreem veel dronk, maar het moest afgelopen zijn met die katers de volgende ochtend, vond ze. „Op het moment zelf is het heel lekker, maar die dag erna denk ik altijd: waarom moest dit?”

De Utrechtse heeft zich voorgenomen deze maand geen alcohol te drinken en ze is niet de enige. Meer dan 23.000 Nederlanders doen mee aan de campagne IkPas. Dat is de Nederlandse variant op Dry January, dat komt uit Groot-Brittannië. Met als doel: dertig of (tijdens de periode tussen Aswoensdag en Pasen) veertig dagen geen alcohol.

Trend

Vorig jaar deden 11.000 mensen mee aan het initiatief dat wordt gesteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en bestaat sinds 2015. Martijn Planken, initiatiefnemer van IkPas, is blij met de toenemende cijfers en trend. „Toen we begonnen deden nog geen 5.000 mensen mee. Het is goed om te zien dat steeds meer mensen hun alcoholgedrag tegen het licht willen houden.”

De Gezondheidsraad adviseert geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. In 2015 paste ze haar advies aan van ‘drink met mate’ naar ‘drink geen alcohol’.

Maar het belangrijkste is om niet iedere dag te drinken en áls je drinkt maximaal vijf glazen te drinken, zegt Eva Ehrlich, onderzoeker van het Trimbos-instituut. Ze weet veel van de effecten van alcohol op de mens. „Grote hoeveelheden in één keer is het slecht voor je gezondheid.”

Betere huid

Ook Ehrlich ziet een toenemende bewustwording dat mensen beseffen dat je alcohol beter kunt laten staan. „Op feestjes stonden vroeger de glazen met sigaretten op tafel. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen. Met alcohol beseffen we ook steeds vaker dat het slecht voor je is – alcoholvrije wijn en bier is veel normaler geworden.”

Een alcoholloze maand draagt bij aan een stukje bewustwording, denkt Ehrlich. „Het kan helpen een patroon te doorbreken. Als je buiten de deur steevast een drankje neemt, kun je dat tijdens een alcoholloze maand bij jezelf signaleren.”

Een maand zonder alcohol, waarom zou je dat doen?
Foto: Unsplash.

En daarnaast heeft een ‘droge maand’ positieve invloed op je gezondheid, vervolgt ze. „Er is onderzoek gedaan naar mensen die hebben meegedaan met IkPas, en daaruit blijkt dat mensen zich fitter en scherper voelen, ze afvallen, een betere huid krijgen en beter slapen. Het spreekwoord ‘met een slaapmutsje slaap ik beter’ klopt misschien wel, maar de kwaliteit van je slaap is na alcoholinname veel minder.”

Daarnaast blijkt dat mensen structureel minder drinken na IkPas. „Bijna twee derde van de deelnemers een halfjaar na de campagne ongeveer een derde minder drinkt dan daarvoor.”

De alcoholloze maand verloopt voor Kaus, met nu negen dagen op teller, tot nu toe vlekkeloos. „Maar ik heb deze maand nog een festival en stapavond met vriendinnen op de planning. Dat kan nog weleens moeilijk worden.” Of ze de alcoholische drankjes dan gaat laten staan? Lachend: „Ik hoop het.”

Zo houd je ’t vol

Vijf tips van Martijn Planken, zodat je die alcoholstop volhoudt:

1.   Weet waarom je het doet
Maak voor jezelf duidelijk wat je wilt bereiken. Je kunt bijvoorbeeld een maand geen alcohol drinken omdat je een goed voorbeeld wilt geven aan je kinderen of omdat je wilt ontdekken of je ook zonder zou kunnen.

2.   Zoek een buddy
Doe het niet alleen. Zoek een vriend, familielid of kennis die ook enthousiast is. Dat motiveert en maakt het een stuk minder saai.

3.   Vertel anderen dat je niet drinkt
Als mensen weten dat je niet drinkt, zullen je zo ook geen drankje aanbieden. Dat maakt het niet-drinken een stuk makkelijker.

4.   Bedenk wat je wél gaat drinken
Ga eens op supermarktsafari en probeer eens wat anders. Ik kwam er 1 januari achter dat een Japanse thee net zo lekker is bij sushi als een biertje.

5.   Accepteer moeilijke momenten
Je mag balen. Maar geef niet toe. Zin in alcohol komt op, maar gaat ook weer weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Een maand zonder alcohol, waarom zou je dat doen?
Sluiten