Metro
Metro Nieuws 3 jan 2019 / 17:58 uur

Defensie stuurt militairen naar Wadden om te helpen

Defensie stuurt zo’n honderd militairen naar de Waddeneilanden om de stranden op te ruimen. Die liggen vol aangespoelde spullen uit overboord geslagen containers. De militairen hebben daaraan waarschijnlijk twee dagen werk, denkt Defensie.

De burgemeesters van Schiermonnikoog en Terschelling hadden om de hulp gevraagd. De hulptroepen gaan in eerste instantie naar Schiermonnikoog, omdat daar ,,de nood het hoogst is en de bijstand het meest beperkt”, aldus Defensie. Maar als er bijvoorbeeld komende nacht op andere eilanden veel rommel aanspoelt, worden de militairen mogelijk ook daar ingezet.

Terugkomen van kerstverlof

Sommige van de militairen uit Havelte, die de schoonmaakoperatie nu komen versterken, moesten terugkomen van kerstverlof. Ze vertrekken mogelijk donderdagavond al naar de Wadden. Bij hun overtocht komt weinig kijken, omdat ze niet bijvoorbeeld zwaar materieel meenemen. Waarschijnlijk nemen de militairen gewoon de veerboot.

Foto: ANP

Giftige peroxide

De militairen krijgen mogelijk ook te maken met het giftige peroxide, waarvan al een zak op Schiermonnikoog is aangespoeld. Maar daarvoor treffen ze geen bijzondere voorbereidingen en nemen ze ook bijvoorbeeld geen deskundigen of speciaal materieel mee. De plaatselijke brandweer ontfermt zich zo nodig over die opruimklus, laat Defensie weten.

https://twitter.com/DefensieOnline/status/1080859786512687106

De Waddengemeenten kregen al vrijwel meteen na het aanspoelen van de eerste goederen assistentie van defensiepersoneel van een militair oefenterrein op Vlieland. Dat leverde ook een shovel en een kiepauto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Defensie stuurt militairen naar Wadden om te helpen
Sluiten