Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Boegbeeld ‘gele hesjes’ opgepakt in Parijs

Een boegbeeld van de Franse protestbeweging van de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes), Eric Drouet, is woensdagavond in het centrum van Parijs gearresteerd. Hij was op de Place de la Concorde met naar schatting vijftig ‘gele hesjes’ samengekomen om de doden en gewonden van de protestacties te gedenken.

33-jarige vrachtwagenchauffeur

Dit was voor de politie een demonstratie waar geen toestemming voor was gegeven. Daar kan een straf op staan van maximaal zes maanden cel en een boete van 7500 euro. De 33-jarige vrachtwagenchauffeur Drouet is een van de bekendste gezichten van de spontane en chaotische protestbeweging die in oktober op internet is ontstaan. Hij werd in december ook al aangehouden.

Vrijlating van Drouet

Tal van ‘gele hesjes’ hebben op sociale media opgeroepen voor een betoging voor de vrijlating van Drouet om 18.00 uur in Parijs. Drouet is echter al voor die tijd op vrije voeten gesteld, juichten zijn aanhangers in de sociale media.

De in gele hesjes gestoken betogers hebben zich vooral met wegblokkades gekeerd tegen de accijnsverhogingen op brandstof die de regering van president Macron wilde doorvoeren, naar eigen zeggen voor een beter milieu. Bij de chaotische blokkades zijn veel ongelukken gebeurd en zijn tien mensen om het leven gekomen en honderden gewond geraakt, aldus Franse media.

Macron heeft de maatregelen geschrapt, maar de protestbeweging is nog actief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.