Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Coalitie nog steeds in hevig debat over kinderpardon

De leiders van de vier coalitiepartijen zijn weer bijeen om te praten over het kinderpardon. Ook staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) is aangeschoven. Ingewijden verwachten echter niet dat er maandagavond nog een oplossing wordt gevonden voor de patstelling tussen de VVD enerzijds en CDA, D66 en de ChristenUnie anderzijds.

Voor woensdag

Ze willen voor woensdag een oplossing hebben gevonden. Dan praat de Tweede Kamer over het kinderpardon. Als het op het debat moet aankomen is de kans op ongelukken groot, aldus een ingewijde. „Deze week is er een debat, dan moeten we weten waar we gaan landen", zei Gert-Jan Segers (ChristenUnie) in de ochtend.

Het is de tweede keer maandag dat Klaas Dijkhoff (VVD), Sybrand Buma (CDA), Rob Jetten (D66) en Segers met de staatssecretaris spreken. Na het coalitieoverleg in de ochtend gebeurde dat ook al. Later volgde overleg tussen de vier Kamerleden die het onderwerp asiel in hun portefeuille hebben. Maar een oplossing lijkt nog niet dichterbij.

Ruimhartiger kinderpardon

Het CDA pleit sinds vorige week voor een ruimhartiger kinderpardon. Daarmee is de VVD alleen komen te staan binnen de coalitie. De andere drie partijen pleiten nu ook voor een voorlopige uitzetstop, zolang een commissie de kwestie bestudeert. De VVD voelt hier niets voor en wil vasthouden aan het huidige beleid.

Harbers heeft de commissie-Van Zwol ingesteld om het functioneren van het kinderpardon te onderzoeken. Die komt medio juni met een rapport. Harbers wil de conclusies daarvan afwachten voor hij mogelijk aan het kinderpardon gaat sleutelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.