Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 18 jan 2019

‘Blockchainbazelaar’ Rijbroek schrijft nieuw boek

Het was misschien wel hét televisiefragment van 2018: bij Nieuwsuur schoof ‘cyberexpert’ Rian van Rijbroek aan die vijf minuten lang haar deskundige blik mocht werpen op cybercrime en hackers. Het probleem? Er klopte helemaal niks van.

Niet alleen op televisie was het raak, maar ook in haar boek bleek ongelofelijk veel onzin te staan. Precies deze Van Rijbroek bracht donderdag een nieuw boek uit. Bij de presentatie waren geen journalisten welkom, behalve de Volkskrant. Zo schrijft… de Volkskrant. Zou ze haar leven gebeterd hebben?

Cyberexpert

De reacties waren destijds niet mals, het internet en de journalistiek waren meedogenloos in de dagen na de uitzending van Nieuwsuur. Een interview met mede-acteur en oud-minister Willem Vermeend werd wellicht nog legendarischer dan het fragment zelf. Niet alleen bleek de informatie in het boek onjuist. De delen van De Wereld van Cybersecurity en Cybercrime die wel klopten, bleken van Wikipedia of uit de NRC gekopieerd te zijn.

Omdat er sprake was van plagiaat werd het boek dan ook uit de handel genomen. Daarna werd het stil rond de Brabantse. Tot vrij recent dus, want ze heeft een nieuw titel uitgebracht.

Van Rijbroek is dus terug met haar nieuwe titel Unhacked, een boek over – hoe kan het ook anders – cyber en hackers.  En ook nu weer blijkt er van alles aan haar boek te rammelen. De Volkskrant legde het verhaal voor aan IT-experts die van mening waren dat ook deze uitgave beter op de afdeling fictie dan non-fictie had kunnen liggen.

‘Cyberveilig’

De experts vertelden aan het dagblad dat de auteur wederom aan de haal met de waarheid en maakt er een soort van science-fiction van die op geen enkel feit is gebaseerd. Hier kan je volgens ethisch hacker Edwin van Andel lacherig over doen, maar het is volgens hem juist enorm zorgelijk dat iemand die aantoonbare onwaarheden vertolkt toch nog steeds serieus genomen wordt in zijn vakgebied.

In het boek wordt onder meer gesteld dat het internet een uitvinding uit de jaren ’80 is, terwijl deze techniek zo’n twintig jaar ouder is. Ook wordt het bedrijf Mountain View een concurrent van Google genoemd, terwijl dit bedrijf niet bestaat.

Er wordt eveneens gesuggereerd dat criminelen kinderlijk eenvoudig aan hack-instrumenten kunnen komen om auto’s te laten verongelukken. Hiervan is echter geen enkel bewijs, bovendien is het aantal zaken waarbij er moorden gepleegd zijn met een gehackte auto in Nederland op nul handen te tellen.

Smart blockchain

De rel rond van Rijbroek brandde vorig jaar los toen de Rabobank, ING en ABN Amro werden getroffen door DDoS-aanvallen. Bij Nieuwsuur schoof een tot dusver onbekende deskundige aan die in het verleden als spion en hacker gewerkt zou hebben.

Het gesprek loog er destijds niet om, onze maatschappij zou in groot gevaar zijn omdat hackers het voorzien hadden op onze pinautomaten. Door speciaal ingevlogen ‘muilezels’ zouden vijandige staten zoals Noord-Korea en Iran ons het geld afhandig maken. Deze, en nog veel meer bizarre uitspraken over ‘smart blockchain’ en ‘cyberveiligheid’, passeerden de revue in rap tempo.

De dader van de DDoS-aanvallen bleek uiteindelijk geen schurkenstaat te zijn die ons geld kwam stelen te zijn. Het was een jongen van 18 die gewoon bij zijn ouders in Nederland woont.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Blockchainbazelaar’ Rijbroek schrijft nieuw boek
Sluiten