Metro
Metro Nieuws 24 jan 2019 / 10:24 uur

Bevrijden reddingswerkers Julen donderdag uit put?

De kleine Julen zit inmiddels al 11 dagen opgesloten in de 100 meter diepe put. De verwachting is dat de reddingswerkers donderdag eindelijk aan de laatste loodjes zullen beginnen en de 2-jarige peuter zullen bereiken.

Woensdag schreven we al dat de reddingswerkers onverwacht op problemen waren gestuit, toen bleek dat de verticale tunnel scheef gegraven was. Hierdoor dreigde instortingsgevaar, en konden de reddingswerkers hun werkzaamheden pas voortzetten, op het moment dat het gevaar was geweken.

Explosieven

Om tijd te besparen besloten de reddingswerkers de cilinders die niet goed geplaatst konden worden door de scheef gegraven tunnel, zo aan te passen zodat er de laatste meters in de tunnel veilig afgedaald kon worden.

Indien er geen onverwachte obstakels meer optreden zullen de reddingswerkers Julen donderdag bereiken. Met een speciale lift zullen zij tot een diepte van 73 meter afdalen, waarna zij handmatig een horizontale tunnel graven die zal leiden tot de plek waar Julen zich bevindt. Het graven moet met de hand gebeuren omdat trillingen van grote machines gevaarlijk zou kunnen zijn.

Geen deadlines

Spaanse media schrijven dat de Guarda Civil uit voorzorg explosieven heeft laten klaarleggen. Dit zou eventueel nodig kunnen zijn om hard materiaal te kraken en te verwijderen. Deze kleine gecontroleerde ontploffingen zouden de voortgang vergemakkelijken en vrijwel geen schade toebrengen aan de put.

Men gaat er vanuit dat Julen zich in een open ruimte van 15 meter onder de stop in de waterput bevindt. Naar verwachting zullen de reddingswerkers nog ongeveer 20 tot 24 uur nodig hebben om hem te bereiken. Er wordt niet meer gesproken van deadlines om de druk op de reddingswerkers -die al 10 dagen lang aan het graven zijn- te verminderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bevrijden reddingswerkers Julen donderdag uit put?
Sluiten