Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Belangrijke dag voor VK: deal or no deal?

Het is misschien wel een van de spannendste dagen tot nu toe sinds in 2016 bekend werd dat de Britten uit de Europese Unie stappen. Dinsdagavond zal het Britse parlement stemmen over de brexitdeal die Theresa May met de EU gesloten heeft. Britse media zeggen dat ze geen schijn van kans maakt.

Slecht vooruitzicht

Verwacht wordt dat een grote meerderheid van het Lagerhuis om verschillende redenen tegen het akkoord zal stemmen. Niet alleen de oppositie keert zich tegen de deal. Honderd van de 317 parlementsleden van Mays Conservatieve Partij zal mogelijk om tegenstemmen.

May hoopt toch dat ze dankzij de angst voor een brexit zonder afspraken met Brussel, de no-dealbrexit, de parlementariërs op het nippertje achter haar plan krijgt. Een no-dealbrexit zou eind maart een enorme economische klap voor de Britten betekenen en ook Europa beschadigen.

Spoed

Bij een afwijzing van Mays overeenkomst komt haar regering in gevaar. Een grote afgang zou haar tot aftreden kunnen dwingen of de regering zou vallen door een motie van wantrouwen.

May heeft volgens het parlement vanaf woensdag drie werkdagen de tijd om met een ander plan te komen als haar voorstellen dinsdagavond in het Lagerhuis sneuvelen. Onder de opties zijn uitstel van de brexit, verkiezingen, nog een referendum over het EU-lidmaatschap of gewoon lid blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.