In het nieuws

Vijf vragen over de Gilets Jaunes

Vijf vragen over de Gilets Jaunes

Een demonstrant maakt zich klaar voor de naderende oproerpolitie / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

10 DEC 2018

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: de Gele Hesjes zijn in steeds meer landen te zien. Behalve in Frankrijk, zijn ze ook in Brussel, verschillende plekken in Nederland en in Irak gespot. Ze staan symbool voor ontevredenheid, maar wat is nu hun doel? Vijf vragen over de 'Gilets Jaunes.'

Waar komen die gele hesjes vandaan?

Zelden zijn demonstranten zo duidelijk te herkennen als nu. Of ze nu dik, dun, lang, vierkant, wit of bruin zijn; allen dragen ze het karakteristieke gele hesje. Hoe is zo’n geel hesje een symbool geworden van zo’n grote beweging?

Het antwoord daarop is simpel. De protesten startten begin november, toen duidelijk werd dat de prijzen voor benzine en diesel zouden gaan stijgen. Het was al gauw duidelijk dat een groot deel van de Fransen tegen die prijsstijging was, die volgens Macron zou bijdragen aan de overgang van Frankrijk naar groene energie.

Veel van de protesterende Fransen zijn afhankelijk van hun auto, omdat ze bijvoorbeeld in afgelegen gebieden wonen waar je niet met het openbaar kunt komen. Verder moet iedereen in Frankrijk verplicht een geel hesje in de auto hebben. Het idee om tijdens de protesten zo'n geel hesje te gaan dragen, was dan ook snel geboren.

Wie zijn de Gele Hesjes?

Volgens The Guardian zijn het eigenlijk heel normale mensen. Veel vrouwen, alleenstaande moeders en mensen met een baan. Secretaressen, IT-specialisten, fabrieksmedewerkers, gepensioneerden, bezorgers en zorgmedewerkers; de demonstranten zijn van alle markten thuis. Hetgeen ze gemeen hebben is dat ze allemaal lage tot gemiddelde inkomens hebben, waarmee ze veelal moeite hebben het einde van de maand te halen. Allen voelen ze dat het duurder is geworden om te leven, schrijft de BBC.

„Dit zijn de mensen die moeite hebben met hun huiselijk budget, omdat de hoogte van de vaste uitgaven als huur en verzekering maar blijft stijgen”, zeggen analisten Jerôme Fourquet en Sylvain Manternach in een onderzoek. „Voor deze mensen is de stijging van de prijs bij de pomp, waar ze vaak heengaan, een illustratie van de algemene stijging in leefkosten.”

Ze hebben allemaal „dezelfde visie op de wereld”, aldus socioloog Benoît Coquard. „Dezelfde levensstijl, waarin de auto een grote rol speelt.”

Een echte leider heeft de beweging niet, dat is bewust. Wel zijn er vaste woordvoerders namens de groepering. „We willen niet dat mensen gebruik maken van onze groepering en we willen geen leiders”, zegt Frank Buhler, lid van de Gilets Jaunes. Hij maakt de vergelijking met de Franse Revolutie. „De Franse Revolutie startte met meeloorlogen, voor ons zijn het de benzineprijzen.”

Wie er is begonnen met de Gilets Jaunes, is moeilijk te zeggen. De groepering communiceert voornamelijk via social media, waarop ook de eerste protesten tot stand kwamen. Volgens The Guardian startte het met petities over de aankomende prijsverhogingen en volgden daarna video’s waarin Fransen hun boosheid uitten.

Bijvoorbeeld de video van Jacline Mouraud: de 51-jarige postte een video waarin ze zich uitsprak tegen de prijsverhogingen en andere moeilijkheden die automobilisten tegenkomen. Dat filmpje haalde al snel de zes miljoen views. Eric Drouet, een 33-jarige vrachtwagenchauffeur, was een van de eersten die opriep tot protesten. Hij had een Facebookpagina gemaakt met de oproep, die viral ging. Wat er daarna op 17 november gebeurde, is duidelijk: toen werd er op ruim 2.000 plekken in Frankrijk gedemonstreerd en werden wegen geblokkeerd.

Waar staan de Gele Hesjes voor?

In eerste instantie ging het voornamelijk om de aanstaande brandstofprijsverhogingen, maar dat breidde zich al snel uit naar meer. Zo had Mouraud het bijvoorbeeld al over de problemen die automobilisten tegenkomen.

Premier Édouard Philippe kondigde begin december nog aan dat er toch geen verhoging zou komen, maar het kwaad was al geschied. Naast de woede om de brandstofprijsverhoging, werd er ook al om andere politieke veranderingen geroepen, schrijft de BBC. Met de komst van Macron was de algemene verwachting dat het beter zou gaan met de gemiddelde Fransman. Minder werkeloosheid en een betere economie.

Maar dat is volgens een groot deel van de Fransen niet gebeurd. Een analyse van de budgetplannen van komend jaar laat zien dat het armste gedeelte van de huishouders hun inkomen gelijk ziet blijven of zelfs ziet dalen. Bij de middenmoot is een kleine verbetering te zien, maar vooral bij de rijken gaat het goed. De gepensioneerden komen er het slechtst van af.

En dus staan de Gilets Jaunes inmiddels ook voor onvrede tegen het belastingstelsel. Men wil een verhoging van het minimumloon en minder belastingvoordeel voor de rijken. Volgens Marocco World News maken de Gilets Jaunes ook een statement tegen het Marrakesh Migratiepact, dat maandag is goedgekeurd door 164 landen. Onder meer in Lyon droegen mensen met gele hesjes een spandoek met daarop de tekst ‘Nee tegen Marrakesh.’

Waar past Marcon in dit plaatje?   

Sommige Gilets Jaunes gaan nog verder en willen dat het parlement aftreedt en Macron, de president die hen dingen beloofde en niet nakwam, zijn ontslag indient. Volgens Franse en Britse media heeft de Fransman zijn eigen graf gegraven en bevindt hij zich in een lastige positie.

Voor Macron is dit de eerste echte crisis van zijn presidentschap, schrijft The Guardian. De Fransman zei altijd dat hij nooit toe zou geven aan straatprotesten, maar dat lijkt momenteel wel het geval te zijn. Hij staat in ieder geval onder druk om toe te geven. Macron en zijn partij La République En Marche stonden altijd bekend als een luisterend oor, maar dat imago wankelt nu. Macron heeft het wel voor elkaar gekregen Frankrijk te verenigen: 70 procent van de Fransen is tegen hem, schrijft The Spectator. Volgens het Britse medium is Macron een groot deel van het probleem, door zijn onvriendelijke houding naar de stemmers en onvermogen om te verbinden.

Macron heeft zichzelf in ieder geval in een patstelling gewerkt. Het leger inzetten tegen zijn eigen inwoners werkt niet, naast het feit dat het leger niet getraind is voor dit soort werk. De politieagenten en brandweermannen zijn al weken achter elkaar bezig met orde bewaren en houden het niet lang meer vol. Het ziet er niet goed uit voor de Franse president.

Hoe staat het met de Gele Hesjes in Nederland?

Ook in Nederland zijn de Gilets Jaunes opgedoken, hier onder de wat minder betoverende naam Gele Hesjes. Hier vechten we niet tegen benzineprijzen, maar tegen de algemene regering. Al een paar weekenden op rij zijn mensen bijeen gekomen om zich uit te spreken tegen Rutte en het huidige beleid.

In Nederland is het wel minder massaal dan in Frankrijk. Waar er daar gemiddeld zo’n honderdduizend man op een protest afkomt, blijft het aantal hier bij de paar honderd steken. Maar er is wel aandacht voor de Nederlandse protesten.

Het probleem met de Nederlandse Gilets Jaunes is echter dat er geen algemeen ‘ding’ is dat verenigt, want hier hebben we geen stijgende brandstofprijzen. De Gele Hesjes hier strijden tegen het beleid van de regering, de kloof tussen arm en rijk, voor de toekomst van onze kleinkinderen en het vertrek van Rutte.

Of we dat allemaal voor elkaar krijgen, is nog de vraag. We wachten het af.


Docent op non-actief na: 'Volkert waar ben je?'

UU/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 MIN

De Universiteit Utrecht heeft de medewerker op non-actief gezet die onder een Facebook-artikel over Forum voor Democratie had opgemerkt: 'Volkert waar ben je?' Dat heeft de universiteit vrijdag laten weten.

Naar het buitenland

De opmerking van de docent is een verwijzing naar Volkert van der G. die de politicus Pim Fortuyn doodschoot. Van der G. kwam een paar jaar terug vrij en kreeg vorig jaar toestemming om naar het buitenland te emigreren.


Gökmen T. bekent en zegt alleen te hebben gehandeld

Gökmen T./ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Gökmen T. heeft vrijdag tijdens de eerste zitting zijn schuld met betrekking tot de aanslag van afgelopen maandag in de tram van Utrecht bekend. Daarbij gaf hij ook aan alleen te hebben gehandeld, zo meldt het Openbaar Ministerie.

Door het bekennen van de aanslag is er nu ook een duidelijke eis van het Openbaar Ministerie. De 37-jarige man wordt onder meer meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk ten laste gelegd.

Andere verdachte


Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Camera videoVoor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Gumbootdansers.

In samenwerking met South African Tourism

20 MRT 2019

Nog maar drie dagen te gaan en dan is de South African Dance Battle dáár. Voor wie het gemist heeft: zaterdag komen buitengewoon talentvolle dansers, onder meer uit Zuid-Afrika, naar Zaandam om een heuse battle uit te vechten eh… te dansen.

De South African Dance Battle is een initiatief van South African Tourism, dit onder de noemer Ontmoet Zuid-Afrika. De reisorganisatie wil iedereen laten genieten van het land, dat zo bekend staat om de levendige cultuur, ongerept wild, adembenemende landschappen, als outdoorparadijs, de zonovergoten kust, bruisend stadsleven en de aardige mensen.

Live op Facebook


Gezocht: oppas die zich als Disney-prinses verkleedt

Gezocht: oppas die zich als Disney-prinses verkleedt

Foto van 'Metro'

2 UUR

Een bijzonder verzoek uit het Engelse Hertfordshire. Daar hebben de ouders van twee vijfjarige meisjes op de website childcare.co.uk een vacature gezet voor een baantje als oppas. Het bijzondere: de gegadigde moet bereid zijn om elke maand als een andere Disney-prinses verkleed te zijn.

„Zoals veel 5-jarigen zijn onze meisjes geobsedeerd door Disney en wij vinden dat dit de beste manier is om een aantal belangrijke waarden te communiceren”, zo valt te lezen in de vacature. „We weten dat dit geen normaal verzoek is voor oppassen, maar wij vinden het een goede manier om onze meiden te leren over doorzettingsvermogen, compassie, onbevreesdheid en ambitie van sterke rolmodellen zoals princes Belle en Assepoester.”

Knutselen, bakken en zingen


Klachten na bericht docent: 'Volkert waar ben je?'

De Universiteit Utrecht. / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

De universiteit Utrecht heeft tientallen klachten ontvangen, nadat docent Geesteswetenschappen Corné Hanssen, op Facebook schreef: „Volkert, waar ben je?" De docent plaatste deze reactie na bekendmaking van de winst van de partij van Thierry Baudet.

Hanssen doelde met zijn opmerking op Volkert van der G., de man die Pim Fortuyn doodschoot. Woordvoerder van de universiteit Utrecht, Maarten Post, laat aan het AD weten dat de klachten in behandeling worden genomen. „Het college van bestuur van de universiteit gaat kijken of er eventuele sancties worden opgelegd.”

Voorbeeldfunctie


Voorarrest Gökmen Tanis maximaal verlengd

De trams rijden weer op het 24 Oktoberplein, de dag na de aanslag waarbij drie mensen om het leven kwamen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:09

Gökmen Tanis, de vermeende pleger van de aanslag in Utrecht, blijft in de cel. De rechter-commissaris heeft vrijdag het voorarrest met de maximale termijn van twee weken verlengd. Hij blijft in volledige beperking, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Onderzoek naar persoonlijkheid

Tanis wordt verdacht van meervoudige moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk. Ook wordt hij verdacht van poging daartoe en van bedreiging, alles vanuit een terroristisch oogmerk. Waarschijnlijk handelde hij alleen.


2,5 miljoen Britten tekenen petitie tegen brexit

Britten demonstreren tegen de brexit. / EPA

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:29

Een petitie waarin het Britse volk de regering vraagt niet uit de Europese Unie te stappen is inmiddels al meer dan 2,5 miljoen keer ondertekend.

Inwoner van het Verenigd Koninkrijk

De petitie is te vinden op de website van het Britste parlement. Het parlement is verplicht in debat te gaan over alle petities die meer dan 100.000 keer worden ondertekend.


Duizenden mensen verwacht bij stille tocht Utrecht

Bloemen, kaartjes en steunbetuigingen op de plek waar een schietincident plaatsvond op het 24 Oktoberplein. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:34

Naar verwachting zullen vrijdagavond bij de herdenking van de slachtoffers van de dodelijke aanslag maandag in Utrecht, tussen de tien- en vijftigduizend mensen meelopen. Ook premier Mark Rutte en minister Grapperhaus lopen mee, net als de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen.

Toespraak en minuut stilte

De stille tocht begint om 19.00 bij het Jaarbeursplein, in de buurt van het beginpunt van de sneltram, en gaat naar het 24 Oktoberplein, waar de aanslag was. De tocht wordt georganiseerd door Dominique Bos en Samantha Dort, twee bekenden van de 19-jarige Roos Verschuur, een van de drie dodelijke slachtoffers van de schietpartij.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Festivalpannenkoek en de nostalgische: het is P-dag!

Het lijken net pizza's, maar het zijn toch echt pannenkoeken, made by Demian in de Pannenkoe in Gouda

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 10:53

Het is Nationale Pannenkoekendag! Metro sprak twee liefhebbers die van die goeie ouwe pannenkoek hun vak hebben gemaakt.

'Maximaal bakken'

Op een goede dag had Bas het: ik ga in de pannenkoeken. Hij richtte Rolled op en gaat nu met zijn pannenkoek op wielen de festivals af.


Mensen zien ex-verdachte nog als terrorist

Onderzoek bij een woning na de schietpartij in Utrecht. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:44

Nog steeds wordt de 27-jarige man die werd opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de aanslag in Utrecht, op straat aangesproken als terrorist. Dat zegt hij tegen het AD. „Op sociale media ben ik uitgescholden voor verrader en op straat word ik aangesproken als terrorist. Ook vrienden zeggen dat tegen me, al ga ik ervan uit dat ze dat grappig bedoelen. (..) Veel erger is dat mijn moeder wordt nagekeken in de buurt, iedereen heeft het erover." Inmiddels is hij geen verdachte meer en is hij vrijgelaten.

Verdacht van hulp bij de aanslag

De man werd samen met zijn 23-jarige broer verdacht van betrokkenheid bij moord met een terroristisch oogmerk. Het duo zou betrokken zijn bij de aanslag waarbij Gökmen Tanis maandag het vuur opende in een tram. Drie mensen kwamen om, meerderen raakten gewond. „Mensen denken dat mijn broertje en ik er iets mee te maken hebben. Dat we geholpen hebben bij de aanslag."


Met wie gaat Forum voor Democratie de zetels vullen?

Thierry Baudet en Theo Hiddema tijdens de ledendag van het Forum voor Democratie in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:44

Na de winst van Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen, de partij schoot van nul naar dertien zetels in de Eerste Kamer, is nagenoeg onbekend wie deze zetels gaan opvullen. Het gezelschap blijkt te bestaan uit ondernemers, hoogleraren, maar ook een schaakkampioen.

Naast de dertien zetels in de Eerste Kamer, zullen ook 85 FvD’ers de provinciehuizen intrekken. Tot nu toe was alleen Thierry Baudet, voorman van de partij en het gezicht van de campagne, te zien. Daarnaast was ook Henk Otten, de lijsttrekker voor de partij voor de Eerste Kamer, af en toe zichtbaar.

Onbekend bij publiek


Het Hiltonhotel herdenkt John Lennon en Yoko Ono

De fototentoonstelling in de lobby van Hilton Amsterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:04

Het Hiltonhotel in Amsterdam staat met een fototentoonstelling, die maar kort te zien is, stil bij de beroemde ‘bed-in voor de vrede’ van Beatle John Lennon en Yoko Ono, met wie hij kort daarvoor in Gibraltar was getrouwd. Bij wijze van huwelijksreis bleef het stel in maart 1969 daar een hele week in bed, op kamer 902, en ontving de wereldpers.

Er zijn vijftig grote foto's te zien van fotografen Cor Jaring, Nico Koster, Govert de Roos, Claude Vanheye en de Duitser Elmar Welge. Ook worden niet eerder getoonde foto’s uit het archief van Spaarnestad tentoongesteld. De expo is getiteld 'Wat gebeurde er in Room 902' en loopt van 22 tot en met 31 maart.

Concertgebouw


Verdachte aanslag Utrecht voor de rechter

Gökman Tanis. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:36

Gökmen Tanis, de vermeende schutter van de aanslag in Utrecht zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het OM zal deze onderzoeksrechter verzoeken Tanis in bewaring te nemen.

Tanis wordt verdacht van meervoudige moord danwel doodslag met een terroristisch oogmerk. Ook wordt hij verdacht van poging daartoe en van bedreiging, alles vanuit een terroristisch oogmerk. Waarschijnlijk handelde hij alleen.

Onderzoek naar motief


Bootongeluk Irak kost bijna honderd mensen het leven

Bootongeluk Irak kost bijna honderd mensen het leven

Bij een bootongeluk met een ferryboot in Irak op rivier de Tigris zijn bijna honderd mensen overleden en enkele tientallen vermist

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Bij een bootongeluk met een ferryboot in Irak op rivier de Tigris zijn donderdag bijna honderd mensen overleden. Die was uitgevaren met zo'n tweehonderd mensen die het Perzische nieuwjaar, Newro,z aan het vieren waren. De boot sloeg om en zonk. Veel vrouwen en kinderen die niet konden zwemmen werden slachtoffer.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Irak spreekt van 94 doden, onder wie 19 kinderen en 61 vrouwen. 55 mensen werden gered en er wordt nog gezocht naar enkele tientallen.

Picknicken


RMMN: 'Imams, wijd preek aan slachtoffers Utrecht'

RMMN: Imams, wijd preek aan slachtoffers Utrecht

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) vraagt imams om in de preek van vrijdag aandacht te besteden aan de aanslag in Utrecht afgelopen maandag

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) vraagt imams om in de preek van vrijdag aandacht te besteden aan de aanslag in Utrecht, afgelopen maandag. Zo'n tachtig moskeeën zijn bij de raad aangesloten.

„Afgelopen maandag zijn wij als samenleving opgeschrikt door een afschuwelijke schietpartij in Utrecht. Daarbij zijn drie doden gevallen", stelt de raad. „Wij vragen U in uw preek aandacht te besteden aan het nastreven van een verbindende samenleving waarin de burgers zich veilig kunnen voelen.''

Schietpartij 24 oktoberplein


Extra controlelampje moet Boeing 737 MAX waarschuwen

Extra controlelampje moet Boeing 737 MAX waarschuwen

Boeing 737 MAX toestellen worden uitgerust met een extra controlelampje

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vliegtuigbouwer Boeing gaat hoogstwaarschijnlijk een extra controlelampje in zijn 737 MAX-toestellen inbouwen. De vliegtuigen werden over de hele wereld aan de kant gezet na twee fatale vliegtuigcrashes. Zakenkrant Financial Times schrijft dat het lampje piloten gaat waarschuwen als belangrijke sensoren niet werken.

Het lampje was al een optie, waar vliegtuigmaatschappijen tijdens de bestelling voor konden kiezen. Aangezien het lampje niet inclusief de bestelprijs was, lieten veel maatschappijen het 'extraatje' links liggen. Boeing wilde aan de zakenkrant geen commentaar geven.

Waarschuwen


Geen geknal meer in onrustige wijken Rotterdam

Geen geknal meer in onrustige wijken Rotterdam

Vuurwerk op de Erasmusbrug in Rotterdam tijdens de jaarwisseling

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Rotterdam voert nog deze Oud en Nieuw een beperkt vuurwerkverbod in. Alleen in stadsdelen waar het afgelopen jaren uit de hand is gelopen, geldt het verbod. In de rustige wijken mag er nog wel geknald worden. 
Alhoewel burgemeester Ahmed Aboutaleb een algeheel verbod wilde, koos de raad op aanraden van VVD voor een deelverbod. De raad vond een algeheel verbod een stap te ver gaan.

Elk jaar wordt gekeken in welke delen van de stad Oudejaarsavond onrust is veroorzaakt.  „Alleen in die gebieden waar het met Oud en Nieuw steevast uit de klauwen loopt, dus niet voor de hele stad’’, zei VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans. „Vuurwerk afsteken is een mooie traditie, ook in Rotterdam. Dat houden we zo in ere."

Vuurwerkvrije zones


Met super Picnic zonder winkels ‘keerde de melkboer terug’

Met super zonder winkels 'keerde de melkboer terug'

Michiel Muller, mede-oprichter van Picnic.

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Picnic, de bezorg-supermarkt zonder winkels, is uitgeroepen tot snels groeiende bedrijf van Nederland.

„We werden voor gek verklaard. En als je tegen mij zegt dat iets niet kan, dan is dat gevaarlijk. Dat zeggen namelijk vooral partijen die al in de markt zitten. Als iemand gepikeerd is, is dat meestal een goed teken.” Woorden van Michiel Muller, een van de oprichters van Picnic, woensdagavond tijdens Business Boost Live in Rotterdam. Tijdens het evenement voor en door ondernemers, werd zijn bedrijf geëerd met de Gouden Groeier. Picnic is het snelst groeiende bedrijf in Nederland over de periode 2015 – 2018.

Geduld hebben