In het nieuws

Vijf vragen over de Gilets Jaunes

Vijf vragen over de Gilets Jaunes

Een demonstrant maakt zich klaar voor de naderende oproerpolitie / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

10 DEC 2018

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: de Gele Hesjes zijn in steeds meer landen te zien. Behalve in Frankrijk, zijn ze ook in Brussel, verschillende plekken in Nederland en in Irak gespot. Ze staan symbool voor ontevredenheid, maar wat is nu hun doel? Vijf vragen over de 'Gilets Jaunes.'

Waar komen die gele hesjes vandaan?

Zelden zijn demonstranten zo duidelijk te herkennen als nu. Of ze nu dik, dun, lang, vierkant, wit of bruin zijn; allen dragen ze het karakteristieke gele hesje. Hoe is zo’n geel hesje een symbool geworden van zo’n grote beweging?

Het antwoord daarop is simpel. De protesten startten begin november, toen duidelijk werd dat de prijzen voor benzine en diesel zouden gaan stijgen. Het was al gauw duidelijk dat een groot deel van de Fransen tegen die prijsstijging was, die volgens Macron zou bijdragen aan de overgang van Frankrijk naar groene energie.

Veel van de protesterende Fransen zijn afhankelijk van hun auto, omdat ze bijvoorbeeld in afgelegen gebieden wonen waar je niet met het openbaar kunt komen. Verder moet iedereen in Frankrijk verplicht een geel hesje in de auto hebben. Het idee om tijdens de protesten zo'n geel hesje te gaan dragen, was dan ook snel geboren.

Wie zijn de Gele Hesjes?

Volgens The Guardian zijn het eigenlijk heel normale mensen. Veel vrouwen, alleenstaande moeders en mensen met een baan. Secretaressen, IT-specialisten, fabrieksmedewerkers, gepensioneerden, bezorgers en zorgmedewerkers; de demonstranten zijn van alle markten thuis. Hetgeen ze gemeen hebben is dat ze allemaal lage tot gemiddelde inkomens hebben, waarmee ze veelal moeite hebben het einde van de maand te halen. Allen voelen ze dat het duurder is geworden om te leven, schrijft de BBC.

„Dit zijn de mensen die moeite hebben met hun huiselijk budget, omdat de hoogte van de vaste uitgaven als huur en verzekering maar blijft stijgen”, zeggen analisten Jerôme Fourquet en Sylvain Manternach in een onderzoek. „Voor deze mensen is de stijging van de prijs bij de pomp, waar ze vaak heengaan, een illustratie van de algemene stijging in leefkosten.”

Ze hebben allemaal „dezelfde visie op de wereld”, aldus socioloog Benoît Coquard. „Dezelfde levensstijl, waarin de auto een grote rol speelt.”

Een echte leider heeft de beweging niet, dat is bewust. Wel zijn er vaste woordvoerders namens de groepering. „We willen niet dat mensen gebruik maken van onze groepering en we willen geen leiders”, zegt Frank Buhler, lid van de Gilets Jaunes. Hij maakt de vergelijking met de Franse Revolutie. „De Franse Revolutie startte met meeloorlogen, voor ons zijn het de benzineprijzen.”

Wie er is begonnen met de Gilets Jaunes, is moeilijk te zeggen. De groepering communiceert voornamelijk via social media, waarop ook de eerste protesten tot stand kwamen. Volgens The Guardian startte het met petities over de aankomende prijsverhogingen en volgden daarna video’s waarin Fransen hun boosheid uitten.

Bijvoorbeeld de video van Jacline Mouraud: de 51-jarige postte een video waarin ze zich uitsprak tegen de prijsverhogingen en andere moeilijkheden die automobilisten tegenkomen. Dat filmpje haalde al snel de zes miljoen views. Eric Drouet, een 33-jarige vrachtwagenchauffeur, was een van de eersten die opriep tot protesten. Hij had een Facebookpagina gemaakt met de oproep, die viral ging. Wat er daarna op 17 november gebeurde, is duidelijk: toen werd er op ruim 2.000 plekken in Frankrijk gedemonstreerd en werden wegen geblokkeerd.

Waar staan de Gele Hesjes voor?

In eerste instantie ging het voornamelijk om de aanstaande brandstofprijsverhogingen, maar dat breidde zich al snel uit naar meer. Zo had Mouraud het bijvoorbeeld al over de problemen die automobilisten tegenkomen.

Premier Édouard Philippe kondigde begin december nog aan dat er toch geen verhoging zou komen, maar het kwaad was al geschied. Naast de woede om de brandstofprijsverhoging, werd er ook al om andere politieke veranderingen geroepen, schrijft de BBC. Met de komst van Macron was de algemene verwachting dat het beter zou gaan met de gemiddelde Fransman. Minder werkeloosheid en een betere economie.

Maar dat is volgens een groot deel van de Fransen niet gebeurd. Een analyse van de budgetplannen van komend jaar laat zien dat het armste gedeelte van de huishouders hun inkomen gelijk ziet blijven of zelfs ziet dalen. Bij de middenmoot is een kleine verbetering te zien, maar vooral bij de rijken gaat het goed. De gepensioneerden komen er het slechtst van af.

En dus staan de Gilets Jaunes inmiddels ook voor onvrede tegen het belastingstelsel. Men wil een verhoging van het minimumloon en minder belastingvoordeel voor de rijken. Volgens Marocco World News maken de Gilets Jaunes ook een statement tegen het Marrakesh Migratiepact, dat maandag is goedgekeurd door 164 landen. Onder meer in Lyon droegen mensen met gele hesjes een spandoek met daarop de tekst ‘Nee tegen Marrakesh.’

Waar past Marcon in dit plaatje?   

Sommige Gilets Jaunes gaan nog verder en willen dat het parlement aftreedt en Macron, de president die hen dingen beloofde en niet nakwam, zijn ontslag indient. Volgens Franse en Britse media heeft de Fransman zijn eigen graf gegraven en bevindt hij zich in een lastige positie.

Voor Macron is dit de eerste echte crisis van zijn presidentschap, schrijft The Guardian. De Fransman zei altijd dat hij nooit toe zou geven aan straatprotesten, maar dat lijkt momenteel wel het geval te zijn. Hij staat in ieder geval onder druk om toe te geven. Macron en zijn partij La République En Marche stonden altijd bekend als een luisterend oor, maar dat imago wankelt nu. Macron heeft het wel voor elkaar gekregen Frankrijk te verenigen: 70 procent van de Fransen is tegen hem, schrijft The Spectator. Volgens het Britse medium is Macron een groot deel van het probleem, door zijn onvriendelijke houding naar de stemmers en onvermogen om te verbinden.

Macron heeft zichzelf in ieder geval in een patstelling gewerkt. Het leger inzetten tegen zijn eigen inwoners werkt niet, naast het feit dat het leger niet getraind is voor dit soort werk. De politieagenten en brandweermannen zijn al weken achter elkaar bezig met orde bewaren en houden het niet lang meer vol. Het ziet er niet goed uit voor de Franse president.

Hoe staat het met de Gele Hesjes in Nederland?

Ook in Nederland zijn de Gilets Jaunes opgedoken, hier onder de wat minder betoverende naam Gele Hesjes. Hier vechten we niet tegen benzineprijzen, maar tegen de algemene regering. Al een paar weekenden op rij zijn mensen bijeen gekomen om zich uit te spreken tegen Rutte en het huidige beleid.

In Nederland is het wel minder massaal dan in Frankrijk. Waar er daar gemiddeld zo’n honderdduizend man op een protest afkomt, blijft het aantal hier bij de paar honderd steken. Maar er is wel aandacht voor de Nederlandse protesten.

Het probleem met de Nederlandse Gilets Jaunes is echter dat er geen algemeen ‘ding’ is dat verenigt, want hier hebben we geen stijgende brandstofprijzen. De Gele Hesjes hier strijden tegen het beleid van de regering, de kloof tussen arm en rijk, voor de toekomst van onze kleinkinderen en het vertrek van Rutte.

Of we dat allemaal voor elkaar krijgen, is nog de vraag. We wachten het af.


Koffer in Amsterdam gevonden met menselijke resten

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een koffer die zaterdagochtend is gevonden langs de oever van de Zuider IJdijk in het oosten van Amsterdam zitten stoffelijke resten van een mens. Dat meldt de politie, die werd gealarmeerd door een melding over de vondst.

Eerder zei de politie al dat er mogelijk menselijke resten in de koffer zaten, maar dat is nu zeker. De politie kan verder geen nadere informatie geven over de identiteit of doodsoorzaak. De recherche en een forensisch team doen onderzoek.


Vrouw haalt stoeptegel weg, krijgt 1000 euro boete

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Een spontane actie kan je nog heel wat geld kosten. Dat blijkt wel uit het verhaal van Lizzie van Dam uit Den Haag. Ze haalde een halve stoeptegel uit de grond in de Bomenbuurt in de stad, om daar een plant meer ruimte te geven om te groeien. Uiteindelijk leverde dat haar meerdere boetes op met een totaalbedrag tot wel duizend euro. Dat bevestigde de gemeente aan De Telegraaf.

De zaak loopt al sinds juni 2017. Toen zag Van Dam naar eigen zeggen ,,een sprietje omhoogschieten tegen het elektriciteitshuisje", naast haar appartementencomplex. Ze verwijderde een halve stoeptegel, om het stuk groen meer ruimte te geven om te kunnen groeien. Een buurtbewoner zag dat en klaagde bij de gemeente.

Scootergeklaag


Omslagpunt Brexit-stemming: VK nu tegen verlaten EU

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Groot-Brittannië is het omslagpunt bereikt, waardoor meer stemgerechtigden tegen dan voor een brexit zijn. Dat meldt de Britse krant The Independent zaterdag op basis van een onderzoek van YouGov.

Samenstelling bevolking

Dit omslagpunt is volgens het onderzoek niet eens zozeer bereikt doordat er nu anders over een brexit wordt gedacht, maar op basis van de samenstelling van de bevolking. Zelfs als iedereen die in juni 2016 zijn stem bij het referendum heeft uitgebracht hetzelfde zou stemmen, dan is de stemming in het Verenigd Koninkrijk van pro-brexit omgeslagen in anti-brexit.


Nederlands misbruikslachtoffer klaagt paus aan

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Niemand is roomser dan de paus. Nou niet als het aan Theo Bruyns ligt. De 74-jarige Nederlander heeft de paus aangeklaagd, omdat hij vroeger als 13-jarig jongetje seksueel misbruikt werd in het seminarie van Helmond.

Niet alleen de paus heeft het te verduren. Ook de Nederlandse bisschoppen en de kerk zijn beschuldigd door Bruyns. Zijn doel van deze grote aanklacht is duidelijk.

Criminele organisatie


Tips om je sportvoornemen vol te houden

Tips om je sportvoornemen vol te houden

Foto's: Colourbox

In samenwerking met Global Savings Group

18 JAN 2019

Goede voornemens hebben (of hadden?) we, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, in alle soorten en maten. Zo werd rond de jaarwisseling bijvoorbeeld duidelijk dat vier op de vijf Nederlanders 2019 wil benutten om wat meer tijd in de natuur door te brengen. Een kwart van je landgenoten en wie weet ook jijzelf wel, heeft gezonder eten bovenaan het goede voornemens-lijstje staan. ‘Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden’, is ook zo’n veelgehoorde.

Meer sporten

Maar het belangrijkste in het nieuwe jaar is voor veel mensen toch ‘meer sporten’. We zijn al halverwege de maand, dus zaken als ‘de sportschool even een dagje overslaan’ of je voornemen alweer laten varen, wordt voor velen – helaas, zo vinden zij vast ook zelf – bijna werkelijkheid.


Douaniers Rotterdamse haven verdacht van corruptie

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rijksrecherche en FIOD doen onderzoek naar drie douaniers in het Rotterdamse havengebied wegens onder meer witwassen. Zij kwamen in beeld door opvallende contante opnamen en stortingen op de bankrekeningen van verdachten. Die geldstromen stonden niet in verhouding tot hun legale inkomsten, meldt het Openbaar Ministerie zaterdag.

155.000 euro cash

De douaniers van 31, 34 en 37 jaar zijn afkomstig uit Schiedam, Den Haag en Rotterdam. Ze zijn niet opgepakt, maar invallen bij de verdachten thuis en in een bedrijfspand leverden 155.000 euro aan contant geld, sieraden en dure horloges op. Verder werden twee kluizen doorzocht. Op het geld, rekeningen en goederen is beslag gelegd. Mobiele telefoons zijn eveneens in beslag genomen.


Verduurzamen vaak lastig door besluitvorming VvE

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Je woning verduurzamen. Het klinkt makkelijk, maar in de praktijk valt dat nog wel eens vies tegen. Vereniging van Eigenaren zitten bij dergelijke besluitvorming namelijk meer dan eens in de weg.

(Grote) meerderheid

Dit omdat er voor dit soort besluiten een (grote) meerderheid van de vereniging aanwezig moet zijn en dan ook nog eens een (grote) meerderheid voor zo'n plan moet stemmen. In de praktijk blijkt dat vaak vies tegen te vallen.


Monopolie op CTX-medicijn: 'Dit is pure maffia'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Verspreid over de wereld zijn mensen met de zeldzame ziekte CTX in levensgevaar. Dit komt doordat de Italiaanse farmaceut Leadiant sinds een paar jaar een monopolie op het medicijn CDCA heeft. In de voorbije jaren is het middel zo'n 335 keer duurder geworden.

Leven of dood

Dat ondervindt onder andere ook de Vlaamse Jean-Francois van 27. „Dit is pure maffia", zegt zijn familie tegenover Het Laatste Nieuws. „Het is voor ons een kwestie van leven of dood, maar zij zetten ons met de rug tegen de muur."


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Minimaal 20 doden bij explosie pijpleiding Mexico

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Mexico zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen door een explosie bij een pijpleiding. Meer dan zestig anderen raakten gewond. Volgens de regering van de staat Hidalgo was de leiding met brandstof gescheurd. Toen mensen probeerden containers met brandstof te vullen bij het lek, explodeerde de leiding.

Op de Mexicaanse televisie is te zien dat vlammen meters hoog de lucht in schieten. Veel mensen liepen door de explosie brandwonden op. Het incident had plaats bij het dorpje Tlahuelilpan in het midden van Mexico. Niet ver ervandaan ligt een raffinaderij van staatsoliebedrijf Pemex. Volgens het concern ging het om een illegale tap.

Flinke stijging


CDA, D66 en CU tegenover VVD om kinderpardon

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Binnen het huidige kabinet lijkt de VVD alleen te staan als het gaan om het kinderpardon. CDA, D66 en de ChristenUnie hebben alle drie aangegeven voor een breder kinderpardon te zijn.

Van laatstgenoemde was dat al bekend, maar de partij is blij dat het nu binnen het kabinet daar steun voor krijgt. „De ChristenUnie is dus ook altijd voor verdere verruiming geweest. Dat we daarin vandaag bijval krijgen van het CDA, is goed nieuws", Tweede Kamerlid Joël Voordewind tegenover het Algemeen Dagblad. „Het gesprek hierover gaan wij natuurlijk graag aan voor al die kinderen die jarenlang in onzekerheid hebben moeten leven."

92 procent


Honderden immigranten graven zich onder VS-muur door

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het gaat in Amerika op dit moment vooral over het bouwen van de grensmuur met Mexico. Alleen moet een deel van de al bestaande muur ondertussen alweer verbeterd worden. In Arizona, waar al langere tijd een deel van de muur al staat, blijkt de oplossing voor immigranten niet heel lastig.

Yuma

Ze graven zich simpelweg onder de muur door, zo blijkt op beelden die in handen zijn van ABC News. Het gaat om een groep bij het plaatsje Yuma van een kleine vierhonderd mensen, waarvan de helft kind is. Daarmee is het de grootste groep tot dusver die zichzelf langs, over of onder een stuk grensmuur heeft weten te krijgen.


De Slimste Mens gewonnen door econoom Van Mulligen

Peter Hein van Mulligen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 JAN 2019

Econoom Peter Hein van Mulligen mag zich vanaf vrijdag De slimste mens noemen. Van Mulligen kreeg een bijbehorende trofee uit handen van de vorige winnaar, de journalist Roelof de Vries.

Boswachter en schaatser

De hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) versloeg in de finale van het KRO-NCRV-programma Arjan Postma, boswachter en schrijver van natuurboeken, en oud-schaatser Mark Tuitert.


'Taxichauffeurs moeten minder ongelukken maken'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 JAN 2019

Verzekeraars dreigen taxichauffeurs niet meer te verzekeren, want ze zijn veel vaker betrokken bij ongelukken. Vooral jonge, zzp'ende bestuurders moeten vaak aankloppen bij de verzekeraar nadat ze schade hebben opgelopen.

Drie keer zo vaak

Taxi's rijden gemiddeld drie keer zo vaak schade. „Dat is natuurlijk voor een deel te verklaren door het feit dat taxichauffeurs meer kilometers maken, maar als je hen vergelijkt met andere risicogroepen zoals vrachtwagenchauffeurs, zie je dat ze de laatste tijd relatief meer schade veroorzaken", zegt Richard Weurding directeur van het Verbond van Verzekeraars.


FD ontslaat journalist Boersma: Geen duidelijkheid

Ans Boersma/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 JAN 2019

Journalist Ans Boersma is door het Financieel Dagblad op straat gezet. In een verklaring op de website laat het medium weten, waarom ze afscheid hebben genomen van hun correspondent.

Jabhat al-Nusra

Eerder deze week werd Boersma uit Turkije - het land waar ze voor het Financieel Dagblad werkte - gezet, omdat ze banden zou hebben met de beruchte Syriër Jabhat al-Nusra. Ze zou de terreurstrijder zelfs aan valse papieren hebben geholpen.


Pornhub ziet sessies flink stijgen door shutdown VS

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 JAN 2019

Meten is weten. Dat geldt voor alle grote bedrijven en sites en dus ook over Pornhub. De bekendste pornoverzameling van het digitale web heeft zodoende een opvallende ontdekking gedaan rondom de Amerikaanse shutdown.

In Washington DC - de plaats waar de meeste werknemers getroffen worden door de shutdown - is namelijk een significante stijging te zien van het aantal bezoeken aan de website in de week na de shutdown.

Veel vrouwen


Man (87) moet bankje graf overleden vrouw weghalen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 JAN 2019

Het lijkt onschuldig: de 87-jarige Lucas Meijer die een bankje heeft laten plaatsen bij het graf van zijn overleden vrouw, zodat hij haar rustig kan bezoeken. De gemeente Stadskanaal heeft hem echter uitdrukkelijk verzocht om het bankje weg te halen.

Bankjesplaag

Het plaatsen van eigen bankjes op de begraafplaats is nu eenmaal verboden en de gemeente is bang dat als ze Meijer toestemming hiervoor geven er snel veel meer bankjes op de begraafplaats verschijnen. En dat is niet de bedoeling.


Paulusma: 'Lange koude winterperiode op komst'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 JAN 2019

Er komt een lange winterperiode aan. Nee, dat hebben we niet verzonnen. Niemand minder dan weerman Piet Paulusma heeft de voorspelling gedaan, die menig sneeuw- en schaatsfanaat blij zal stemmen.

„Ik verwacht een lange winterperiode met flink wat vorst, ijs, sneeuw en overlast. Alles zit eraan te komen” aldus de weerman tegenover Hart van Nederland. „En dat kan wel tot ver in februari duren."

Fantastisch zwart ijs


Een Amerikaanse politieagent.

Politie zoekt mensen die dronken willen worden

Een Amerikaanse politieagent. / Pexels

Foto van 'Metro'

18 JAN 2019

De politie van het Amerikaanse stadje Kutztown in Pennsylvania is op zoek naar mensen die wel houden van een glaasje. Het korps zoekt vrijwilligers die zich laveloos willen drinken, zodat zij kunnen dienen als studieobject voor de agenten die de kunst van verkeerscontroleur nog onder de knie moeten krijgen.

In een bericht laat het korps weten dat vooral het blaasgedeelte van de verkeerscontrole nog wat meer onder de aandacht moet komen. Vrijwilligers moeten zich wel aan de voorwaarde houden dat ze beschonken zijn geworden door sterke drank.

Veel aanmeldingen