In het nieuws

Vijf vragen over de Gilets Jaunes

Vijf vragen over de Gilets Jaunes

Een demonstrant maakt zich klaar voor de naderende oproerpolitie / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

10 DEC 2018

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: de Gele Hesjes zijn in steeds meer landen te zien. Behalve in Frankrijk, zijn ze ook in Brussel, verschillende plekken in Nederland en in Irak gespot. Ze staan symbool voor ontevredenheid, maar wat is nu hun doel? Vijf vragen over de 'Gilets Jaunes.'

Waar komen die gele hesjes vandaan?

Zelden zijn demonstranten zo duidelijk te herkennen als nu. Of ze nu dik, dun, lang, vierkant, wit of bruin zijn; allen dragen ze het karakteristieke gele hesje. Hoe is zo’n geel hesje een symbool geworden van zo’n grote beweging?

Het antwoord daarop is simpel. De protesten startten begin november, toen duidelijk werd dat de prijzen voor benzine en diesel zouden gaan stijgen. Het was al gauw duidelijk dat een groot deel van de Fransen tegen die prijsstijging was, die volgens Macron zou bijdragen aan de overgang van Frankrijk naar groene energie.

Veel van de protesterende Fransen zijn afhankelijk van hun auto, omdat ze bijvoorbeeld in afgelegen gebieden wonen waar je niet met het openbaar kunt komen. Verder moet iedereen in Frankrijk verplicht een geel hesje in de auto hebben. Het idee om tijdens de protesten zo'n geel hesje te gaan dragen, was dan ook snel geboren.

Wie zijn de Gele Hesjes?

Volgens The Guardian zijn het eigenlijk heel normale mensen. Veel vrouwen, alleenstaande moeders en mensen met een baan. Secretaressen, IT-specialisten, fabrieksmedewerkers, gepensioneerden, bezorgers en zorgmedewerkers; de demonstranten zijn van alle markten thuis. Hetgeen ze gemeen hebben is dat ze allemaal lage tot gemiddelde inkomens hebben, waarmee ze veelal moeite hebben het einde van de maand te halen. Allen voelen ze dat het duurder is geworden om te leven, schrijft de BBC.

„Dit zijn de mensen die moeite hebben met hun huiselijk budget, omdat de hoogte van de vaste uitgaven als huur en verzekering maar blijft stijgen”, zeggen analisten Jerôme Fourquet en Sylvain Manternach in een onderzoek. „Voor deze mensen is de stijging van de prijs bij de pomp, waar ze vaak heengaan, een illustratie van de algemene stijging in leefkosten.”

Ze hebben allemaal „dezelfde visie op de wereld”, aldus socioloog Benoît Coquard. „Dezelfde levensstijl, waarin de auto een grote rol speelt.”

Een echte leider heeft de beweging niet, dat is bewust. Wel zijn er vaste woordvoerders namens de groepering. „We willen niet dat mensen gebruik maken van onze groepering en we willen geen leiders”, zegt Frank Buhler, lid van de Gilets Jaunes. Hij maakt de vergelijking met de Franse Revolutie. „De Franse Revolutie startte met meeloorlogen, voor ons zijn het de benzineprijzen.”

Wie er is begonnen met de Gilets Jaunes, is moeilijk te zeggen. De groepering communiceert voornamelijk via social media, waarop ook de eerste protesten tot stand kwamen. Volgens The Guardian startte het met petities over de aankomende prijsverhogingen en volgden daarna video’s waarin Fransen hun boosheid uitten.

Bijvoorbeeld de video van Jacline Mouraud: de 51-jarige postte een video waarin ze zich uitsprak tegen de prijsverhogingen en andere moeilijkheden die automobilisten tegenkomen. Dat filmpje haalde al snel de zes miljoen views. Eric Drouet, een 33-jarige vrachtwagenchauffeur, was een van de eersten die opriep tot protesten. Hij had een Facebookpagina gemaakt met de oproep, die viral ging. Wat er daarna op 17 november gebeurde, is duidelijk: toen werd er op ruim 2.000 plekken in Frankrijk gedemonstreerd en werden wegen geblokkeerd.

Waar staan de Gele Hesjes voor?

In eerste instantie ging het voornamelijk om de aanstaande brandstofprijsverhogingen, maar dat breidde zich al snel uit naar meer. Zo had Mouraud het bijvoorbeeld al over de problemen die automobilisten tegenkomen.

Premier Édouard Philippe kondigde begin december nog aan dat er toch geen verhoging zou komen, maar het kwaad was al geschied. Naast de woede om de brandstofprijsverhoging, werd er ook al om andere politieke veranderingen geroepen, schrijft de BBC. Met de komst van Macron was de algemene verwachting dat het beter zou gaan met de gemiddelde Fransman. Minder werkeloosheid en een betere economie.

Maar dat is volgens een groot deel van de Fransen niet gebeurd. Een analyse van de budgetplannen van komend jaar laat zien dat het armste gedeelte van de huishouders hun inkomen gelijk ziet blijven of zelfs ziet dalen. Bij de middenmoot is een kleine verbetering te zien, maar vooral bij de rijken gaat het goed. De gepensioneerden komen er het slechtst van af.

En dus staan de Gilets Jaunes inmiddels ook voor onvrede tegen het belastingstelsel. Men wil een verhoging van het minimumloon en minder belastingvoordeel voor de rijken. Volgens Marocco World News maken de Gilets Jaunes ook een statement tegen het Marrakesh Migratiepact, dat maandag is goedgekeurd door 164 landen. Onder meer in Lyon droegen mensen met gele hesjes een spandoek met daarop de tekst ‘Nee tegen Marrakesh.’

Waar past Marcon in dit plaatje?   

Sommige Gilets Jaunes gaan nog verder en willen dat het parlement aftreedt en Macron, de president die hen dingen beloofde en niet nakwam, zijn ontslag indient. Volgens Franse en Britse media heeft de Fransman zijn eigen graf gegraven en bevindt hij zich in een lastige positie.

Voor Macron is dit de eerste echte crisis van zijn presidentschap, schrijft The Guardian. De Fransman zei altijd dat hij nooit toe zou geven aan straatprotesten, maar dat lijkt momenteel wel het geval te zijn. Hij staat in ieder geval onder druk om toe te geven. Macron en zijn partij La République En Marche stonden altijd bekend als een luisterend oor, maar dat imago wankelt nu. Macron heeft het wel voor elkaar gekregen Frankrijk te verenigen: 70 procent van de Fransen is tegen hem, schrijft The Spectator. Volgens het Britse medium is Macron een groot deel van het probleem, door zijn onvriendelijke houding naar de stemmers en onvermogen om te verbinden.

Macron heeft zichzelf in ieder geval in een patstelling gewerkt. Het leger inzetten tegen zijn eigen inwoners werkt niet, naast het feit dat het leger niet getraind is voor dit soort werk. De politieagenten en brandweermannen zijn al weken achter elkaar bezig met orde bewaren en houden het niet lang meer vol. Het ziet er niet goed uit voor de Franse president.

Hoe staat het met de Gele Hesjes in Nederland?

Ook in Nederland zijn de Gilets Jaunes opgedoken, hier onder de wat minder betoverende naam Gele Hesjes. Hier vechten we niet tegen benzineprijzen, maar tegen de algemene regering. Al een paar weekenden op rij zijn mensen bijeen gekomen om zich uit te spreken tegen Rutte en het huidige beleid.

In Nederland is het wel minder massaal dan in Frankrijk. Waar er daar gemiddeld zo’n honderdduizend man op een protest afkomt, blijft het aantal hier bij de paar honderd steken. Maar er is wel aandacht voor de Nederlandse protesten.

Het probleem met de Nederlandse Gilets Jaunes is echter dat er geen algemeen ‘ding’ is dat verenigt, want hier hebben we geen stijgende brandstofprijzen. De Gele Hesjes hier strijden tegen het beleid van de regering, de kloof tussen arm en rijk, voor de toekomst van onze kleinkinderen en het vertrek van Rutte.

Of we dat allemaal voor elkaar krijgen, is nog de vraag. We wachten het af.


Duncan maakt favorietenrol waar en wint Songfestival

Duncan Laurence/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 01:01

Het is gelukt! We hebben er 44 jaar op moeten wachten, maar het is weer zover: Duncan Laurence heeft in Israël het Eurovisie Songfestival gewonnen. Nadat enkel de punten van de jury binnen waren gekomen, stond de zanger nog derde, maar de Nederlander maakte dat helemaal goed bij het publiek.

Duncan Laurence kreeg van de vakjury's 231 punten en stond daarmee achter Noord-Macedonië en Zweden. De televoters gaven hem 261 punten, waarmee hij eindigde op de eerste plaats.

Groots dromen


14 miljoen dollar staat er op zijn hoofd! Een leger meedogenloze huurmoordenaars jaagt op een misdaadlegende, die slechts een uurtje voorsprong op hen heeft.  John Wick 3 We hebben het hier over de legendarische John Wick (Keanu Reeves). In deel 3 van deze sequel – vanaf donderdag 16 mei in de bioscoop – is Wick tot excommunicado verklaard. Dit omdat hij een lid van het internationale moordenaarsgilde The High Table op neutrale grond heeft koud gemaakt. Dat had hij beter niet kunnen doen…video icon
02:30

In samenwerking met Independent Films

16 MEI 2019

Leger huurmoordenaars jaagt op misdaadlegende

14 miljoen dollar staat er op zijn hoofd! Een leger meedogenloze huurmoordenaars jaagt op een misdaadlegende, die slechts een uurtje voorsprong op hen heeft.

John Wick 3

We hebben het hier over de legendarische John Wick (Keanu Reeves). In deel 3 van deze sequel – vanaf donderdag 16 mei in de bioscoop – is Wick tot excommunicado verklaard. Dit omdat hij een lid van het internationale moordenaarsgilde The High Table op neutrale grond heeft koud gemaakt. Dat had hij beter niet kunnen doen…


Gratis popcorn en korting bij Pathé

In samenwerking met CJP

15 MEI 2019

Zoet of zout? Jij mag het zeggen bij Pathé, want daar pak je nu extra lekker een filmpje mee. Zoek de grenzen op van opera in Rotterdam en beleef je idolen van Thirty Seconds to Mars in de buitenlucht. Scoor je tickets snel! Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Extra lekker een filmpje pakken bij Pathé: tot € 2,- korting én gratis popcorn

Heb je de spectaculaire Avengers finale al gezien? Wil je naar The Hustle waarin Josephine (Anne Hathaway) de nog amateuristische Penny (Rebel Wilson) de kneepjes van het oplichtersvak leert? Of ben je reuzebenieuwd naar Aladdin? Zit t/m 5 juni met korting én een bak gratis popcorn in de bios.


Bookmakers geven Duncan Laurence 45 procent winkans

Duncan Laurence is topfavoriet van de bookmakers. | AFP

Foto van 'ANP'

GISTEREN

Het vertrouwen in Duncan Laurence lijkt alsmaar meer te worden. De Nederlander staat op dit moment op de eerste plek wat betreft de bookmakers en is topfavoriet. Zij geven hem 45 procent winkans.

De Australische zangeres Kate Miller-Heidke staat met haar lied Zero Gravity op de tweede plaats van de bookmakers met een winkans van 12 procent. Luca Hänni van Zwitserland staat met 10 procent winkans op de derde plaats met zijn Dirty Dancin'-lied She Got Me.

Topfavoriet


Wat voor horecaheld word jij?

Wat voor horecaheld word jij?

In samenwerking met Hospitality Heroes

15 MEI 2019

Onafgebroken kolkt het, supporters zingen en springen en de sfeer dreunt door de muren in de Johan Cruijff ArenA. Dan is het rust en stromen de tribunes leeg, massaal naar de bar in een feestelijke optocht. Om dan je hoofd koel te houden en iedereen snel en vrolijk van een perfect getapt biertje te voorzien: dat is een vak. Een prachtig vak, dat helden nodig heeft. Die horecahelden zoekt Hospitality Heroes; een uitzendbureau voor kwalititeitshorecapersoneel. En als ze gevonden zijn, begint de training. Van gastvrijheidstrainingen tot taptrainingen. Er is genoeg kans tot ontwikkeling.

Van ArenA tot Rijksmuseum

Hospitality Heroes biedt niet alleen meer kennis van zaken, maar ook afwisseling. In collega’s én in werkplekken. Vanavond nog horecaheld in de Johan Cruiijff ArenA, morgen in het Rijksmuseum, bij de Harbour Club, of in het Postillion Hotel. Stuk voor stuk prachtlocaties die zoeken naar kwaliteit. Kwaliteit die beloond wordt, met een goed salaris en volop flexibiliteit in het bepalen van eigen uren.


Arnold Schwarzenegger aangevallen met karatetrap

Arnold Schwarzenegger | AFP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Je zou denken dat het gespierde lichaam van acteur en politicus Arnold Schwarzenegger toch genoeg afschrikt, maar een man in Zuid-Afrika kon dat blijkbaar niets schelen. Op social media duiken filmpjes op waarin te zien is hoe Schwarzenegger door een man aangevallen wordt met een karatetrap.

Ongedeerd

Schwarzenegger bracht een bezoek aan Zuid-Afrika. Op filmpjes is te zien dat hij in een gymzaal staat en vanuit het niets een trap in zijn rug krijgt.


Win kaarten voor het bauhausfest!

Fotograaf: Fred Ernst

Foto van 'Metro'

13 MEI 2019

‘Wir machen eine Bauhausparty!’ Maak kans op 2 kaarten voor het bauhausfest in Museum Boijmans Van Beuningen op zaterdagavond 25 mei. Dans voor de laatste keer in het museum voor de grootschalige renovatie en vernieuwing. Een feest vol muziek en performances geïnspireerd op de bauhausfesten. Beweeg je tussen avantgardistische kostuumdansers van Oskar Schlemmer en laat je onderdompelen in honderden bauhausiconen in de tentoonstelling nederland ⇄ bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld'

Metro geeft 5x2 kaarten weg en jij maakt kans! Vul hieronder uiterlijk 19 mei jouw gegevens in:


Debat Rutte en Baudet toch door én op tv

Rutte daagde Baudet deze week uit voor een debat. | ANP

Foto van 'ANP'

GISTEREN

VVD-leider Mark Rutte en Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) gaan woensdag toch met elkaar in debat. Dat heeft het tv-programma Pauw zaterdag bekend gemaakt. Rutte daagde Baudet deze week uit voor een debat tussen de twee, maar de partijleiders leken er niet met elkaar uit te komen waar en hoe dit debat moest plaatsvinden.

De politici gaan woensdagavond in de Rode Hoed in Amsterdam met elkaar in gesprek, onder leiding van presentator Jeroen Pauw. De discussie zal dan ook via het tv-programma Pauw te volgen zijn.

Facebook of televisie


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

17 MEI 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Grote opkomst bij afscheid 23-jarige Julie
Likeability of5

Grote opkomst bij afscheid Julie van Espen

Grote opkomst bij afscheid 23-jarige Julie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Zaterdag is in een kerk in het Belgische Schilde de afscheidsdienst gehouden voor Julie Van Espen, de 23-jarige studente die onlangs werd vermoord.

Grote opkomst

Volgens een schatting van de politie volgden ongeveer 1600 mensen de uitvaartplechtigheid buiten op het plein bij de kerk. In de kerk zelf waren z’n zevenhonderd familieleden, vrienden en kennissen van de studente. De aanwezigen luisterden naar getuigenissen van de ouders, broer, zus, en vriend van Julie.


likesad
user_db5b32f531dc86d526147de1d310d022a6494e24_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Evenementen gemeente Amsterdam worden vegetarisch

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Evenementen van de gemeente Amsterdam worden vegetarisch. Mensen die toch per se vlees of vis willen eten op recepties, borrels en vergaderlunches van de gemeente, moeten dat voortaan van tevoren aangeven. Dat meldt de Amsterdamse nieuwszender AT5.

De gemeenteraad moet formeel nog een akkoord geven, maar dat levert waarschijnlijk geen problemen op.

Vegetarisch in plaats van veganistisch


Festival voor de boeg? Bescherm je oren!

Bescherm je oren op festivals / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Hartstikke gaaf, zo’n heel festivalseizoen. Maar: pas op je oren. Permanente schade ligt op de loer.

In de zomermaanden gaat er geen weekend voorbij zonder dat we naar een tof festival kunnen. Op deze dagen moet je niet alleen goed voor jezelf zorgen door genoeg water te drinken en je in te smeren tegen de zon, ook je oren moet je beschermen. Teveel muziek kan er op lange termijn voor zorgen dat je over een paar jaar bijna geen muziek meer kúnt horen.

En die schade is permanent, legt product specialist bij Schoonenberg HoorSupport Jacques Verzijlbergen uit. „Dus hoe belangrijker je gehoor vindt, hoe belangrijker het dragen van goede gehoorbescherming is.” Zeker bij festivals, waar je toch vaak als muziekliefhebber heen gaat. Je hoeft niet direct doof te worden, maar kunt ook eindigen met een piep of ruis in je oor. Ook die kan permanent zijn.


Gevangenissen scherpen regels aan na zaak Michael P.

Gevangenissen scherpen regels aan na zaak Michael P.

Penitentiaire Inrichting (PI) Zwolle. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De gevangenissen in Zwolle, Zutphen en Lelystad hebben de verlofregels voor gedetineerden die zijn veroordeeld voor zware misdrijven als moord en verkrachting flink aangescherpt. Dat meldt regionale krant De Stentor.

Minder snel in aanmerking voor verlof

Dit blijkt uit een brief die vanuit de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) naar alle directeuren van gevangenissen is gestuurd en in bezit is van de krant De Stentor. Het gaat om gedetineerden die onder meer zijn veroordeeld voor moord, mishandeling, diefstal met geweld of verkrachting en die voor het laatste deel van hun straf naar een forensische kliniek zouden gaan met meer vrijheden.


MS-onderzoeker Rogier Hintzen (56) overleden
Likeability of3

MS-onderzoeker Rogier Hintzen (56) overleden

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

MS-onderzoeker Rogier Hintzen is op 56-jarige leeftijd overleden, meldt zijn familie in een overlijdensadvertentie in NRC. De neuroloog en immunoloog was directeur en oprichter van ErasMS, het MS-centrum van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hij was daar ook hoogleraar multiple sclerose (MS) en neuro-immunologie van het centrale zenuwstelsel.

Ontwikkeling multiple sclerose

In 2008 vond een onderzoeksgroep onder zijn leiding een nieuw gen dat is betrokken bij de ontwikkeling van multiple sclerose. Dit door hen ontdekte gen bleek te zitten in de hersens en het ruggenmerg en niet in het afweersysteem. Dit droeg bij aan het bewijs dat beschadiging van zenuwcellen bij MS een rol speelt.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Duncan Laurence heeft er 'ontzettend veel zin in'
Likeability of5

Duncan Laurence heeft er 'ontzettend veel zin in'

Duncan Laurence. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Historie schrijven voor Nederland, dat is waar Duncan Laurence zaterdagavond tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival voor gaat. „Het is spannend natuurlijk, maar ik heb er ontzettend veel zin in", zei hij zaterdagochtend bij het verlaten van zijn hotel.

Nog geen zenuwen

De zanger liet ook weten geen zenuwen te hebben. „Of ik nerveus ben? Nee, valt mee eigenlijk. Ik weet ook niet hoe ik het doe, maar het gaat goed allemaal." De spannendste dag van zijn leven is het dan ook zeker niet, vertelt hij. „Dat was toen mijn broertjes werden geboren. Dat vond ik veel spannender."


love
user_6139d1299228a988631d3b2ad9441c8ec0bc9300_avatar

Likeability of3

Man (98) bedreigd en overvallen in Krimpen

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een triest bericht: een 98-jarige man is zaterdagochtend in Krimpen aan den IJssel overvallen in zijn woning.

De man werd door de twee daders bedreigd met een vuurwapen en vastgebonden achtergelaten. De politie heeft het over ‘twee lafaards’.

Erg geschrokken


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Zangeres K's Choice wil als man door het leven gaan

Bettens in 2011. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Sarah Bettens, de 46-jarige zangeres van K’s Choice, wil voortaan als Sam door het leven. Dat maakte ze bekend in een openhartige video aan haar fans.

De Vlaamse zangeres is er in het afgelopen jaar achter gekomen dat ze transgender is. „Ik ben het altijd al geweest, maar ik weet het nu pas.”

Steun uit omgeving


Heldhaftig hondje redt levend begraven baby
Likeability of6

Heldhaftig hondje redt levend begraven baby

De held van het verhaal: Ping Pong. /Twitter @jasuja

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Honden rekenen al op onze liefde door hun vrolijke karakter, maar een invalide hond in het noorden van Thailand heeft ons hart helemaal gestolen - en dat van mensen wereldwijd.

De hond heeft een levend begraven baby gered. Het pasgeboren jongetje was begraven door zijn 15-jarige moeder, meldt de Thaise politie zaterdag.

Maar drie pootjes


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of3

'Nederland praat over terughalen IS-vrouwen'

Afbeelding ter illustratie. Een vrouw bij de rechtbank voor het Haagse Jihadproces Context in 2015. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het gaat niet zonder slag of stoot, maar Nederland is in gesprek met Irak om te kijken of het mogelijk is om voor een veilige doorgang te zorgen voor tien Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen. Die zitten al langere tijd vast in Syrische kampen.

Dat meldt het AD, dat ook schrijft dat de vrouwen waarschijnlijk veilig naar het Nederlandse consulaat in de Irakese stad Erbil kunnen komen.

Niet vervolgd


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar