Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Twintig kaarsjes erbij: Ratelband blijft gewoon 69

Hij had het graag gewild, maar de rechter is het er niet mee eens. Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband mag zijn leeftijd niet met twintig jaar verlagen.

De rechtbank in Arnhem oordeelde dat de wet hier geen ruimte voor geeft en bovendien ziet de rechtbank geen aanleiding om nieuwe nieuwe jurisprudentie te maken.

Biologische leeftijd

Ratelband blijft dus gewoon 69 jaar, hoewel hij dolgraag als 49 door het leven zou willen gaan. Hij stapte vorige maand naar de rechter om te eisen dat 1969 als geboortejaar in zijn paspoort zou staan, in plaats van 1949. Dit sloot volgens hem beter aan bij zijn gevoel en fysieke en mentale conditie.

De man zegt te lijden onder zijn papieren leeftijd, onder meer door leeftijdsdiscriminatie. Ratelband vergelijkt het veranderen van de leeftijd met het veranderen van naam of geslacht. Zijn biologische leeftijd is 49 jaar, zei hij eerder tegen het Algemeen Dagblad. „Ben ik 69 jaar, dan word ik gewezen op mijn beperkingen. Ben ik 49, dan koop ik een nieuw huis, rijd ik een andere auto. Ik neem meer hooi op mijn vork. Als ik op Tinder zet dat ik 69 ben, dan krijg ik geen respons. Ben ik 49, met die kop van mij, dan zit ik geramd.”

Oude man

Ratelband geeft aan iedere maand opnieuw met zijn leeftijd te worden geconfronteerd. „Ik krijg elke maand aow. Ik heb de Sociale Verzekeringsbank gebeld en gezegd: ik wil die 1200 euro niet. Kan niet. Ik krijg elke maand de bevestiging dat ik een oude man ben. Dat wil ik niet. Dus ik heb de gemeente een brief gestuurd. Die wil niet meewerken. Dus gaan we naar de rechtbank."

Die veegde de argumenten van Ratelband echter van tafel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.