Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 6 dec 2018 / 08:25 uur

Topvrouw Huawei opgepakt in Canada

Justitie in Canada heeft de internationale financiële topvrouw (CFO) van Huawei gearresteerd in Vancouver. Ze dreigt te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar het bedrijf wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran, meldt het Canadese ministerie van Justitie.

Meng Wanzhou, die een van de vice-voorzitters is in het bestuur van het Chinese technologiebedrijf en de dochter van oprichter Ren Zhengfei, is opgepakt op 1 december. De rechter bepaalt vrijdag of ze op borgtocht vrij kan komen, meldt het ministerie.

Meng Wanzhou Foto: ANP foto

Handelen in strijd met de Amerikaanse exportwetten

De autoriteiten in de VS proberen Huawei al sinds 2016 voor de rechter te krijgen op verdenking van het verschepen van in de VS gemaakte producten naar Iran en andere landen, waarbij ze handelen in strijd met de Amerikaanse exportwetten en sancties.

De Chinese ambassade in Canada maakt bezwaar tegen de arrestatie van Meng en heeft in een verklaring op de website haar onmiddellijke vrijlating geëist.

Huawei bevestigde haar arrestatie tijdens een overstap in Canada en zegt weinig informatie te hebben gekregen over de aanklachten tegen Meng. Het bedrijf zegt niet bekend te zijn „met enig foutief handelen van mevrouw Meng". Het telecommunicatiebedrijf laat daarnaast weten dat het zich aan alle exportwetten en sancties van de VS houdt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Topvrouw Huawei opgepakt in Canada
Sluiten