Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 dec 2018 / 21:19 uur

Toch nog akkoord op VN-klimaattop

Er is alsnog een akkoord gesloten op de VN-klimaattop in Polen. Eigenlijk werd dat vrijdag al verwacht, maar toen bleef het uit.

Klimaatakkoord

Het uitblijven van het akkoord zorgde voor onrust, want zou het sluiten wel lukken? Dat blijkt nu het geval te zijn geweest. Er is een akkoord gesloten over de uitwerking van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015.

Dat ging overigens niet zonder slag of stoot: de bijna tweehonderd deelnemende landen voerden sinds begin december overleg en dat verliep erg moeizaam.

In 2015 spraken leiders van een groot deel van de wereld af zich te zullen inspannen om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot maximaal twee graden ten opzichte van het tijdperk voor de industrialisatie. Het streven is minder dan 1,5 graad.

Trots

Nu is in Polen geprobeerd te omschrijven hoe die afspraken kunnen worden uitgevoerd. Het gaat onder meer over het terugdringen van de uitstoot van kooldioxide en het helpen van arme landen bij het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering. De afspraken zijn „duizend kleine stapjes vooruit. U kunt trots zijn", zegt de voorzitter van de top, de Pool Michal Kurtyka.

2018 was een van de warmste jaren ooit. Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) is dat teken dat de opwarming van de aarde doorzet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toch nog akkoord op VN-klimaattop
Sluiten