Metro
Metro Nieuws 10 dec 2018 / 10:15 uur

Staatsbosbeheer begonnen met afschieten herten

Staatsbosbeheer is gestart met het „verminderen" van het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen. In totaal worden meer dan 1800 dieren afgeschoten. Uiteindelijk blijven er 490 herten over.

Hindes

Er zal voornamelijk op hindes geschoten worden. Staatsbosbeheer wil namelijk een evenwichtige verhouding tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke dieren behouden, en er is momenteel een overschot aan vrouwelijke herten.

Van de afschoten dieren wordt een deel gebruikt voor menselijke consumptie, wordt een deel afgevoerd en blijft ook een deel liggen als voedsel voor de andere dieren. Het afschieten van de dieren moet tussen nu en april plaatsvinden. Hoeveel dieren uiteindelijk als kerstgerecht op het bord belanden, is niet helemaal duidelijk. „Gesprekken met organisaties die het vlees moeten gaan afzetten, lopen nog”, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer. „Daarover volgt meer informatie als we meer weten. En het is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van het vlees, wat nog onderzocht wordt en het aantal dieren dat geschoten wordt.”

Commotie

Vorig jaar was er veel commotie over de herten in de Oostvaardersplassen. Meer dan de helft van de kudde stierf namelijk door gebrek aan voedsel. Een herhaling van dergelijke taferelen moet deze winter voorkomen worden. Ook denkt Staatsbosbeheer dat het structureel verlagen van het aantal grazers het natuurgebied ten goede komt. Zo is er dan meer ruimte voor landschappelijke variatie en daar profiteren de vogelsoorten weer van.

Vorige winter leidde het voedseltekort in de Oostvaardersplassen tot uit de hand lopende demonstraties en is er uiteindelijk besloten tot bijvoeren. Dat ging in tegen het oorspronkelijke beleid van wilde natuur zonder menselijk ingrijpen.

In verband met het afschieten mag er tijdelijk niet gevlogen worden boven de Oostvaardersplassen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Staatsbosbeheer begonnen met afschieten herten
Sluiten