Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 9 dec 2018 / 20:59 uur

Slaapdokter: ‘We hechten te weinig waarde aan slaap’

De moderne mens vindt slaap steeds minder belangrijk en dat baart slaapexperts zorgen. „Onze hersenen blijven altijd bezig en we nemen onze biologische klok niet meer zo serieus”, zegt ‘slaapdokter’ Marcel Smits in het AD.

De slaapdokter richtte in het Ziekenhuis Gelderse Vallei een van de grootste slaapcentra van Nederland op. De medische wereld gaat dan ook steeds serieuzer om met slaap, in tegenstelling tot de meeste mensen. Volgens Smit hebben mensen steeds minder respect voor de slaap dan vroeger en vinden ze een goede nachtrust steeds minder belangrijk. „Helaas halen de meeste mensen nog maar net zeven uur­tjes slaap per nacht", aldus Smits.

Slaap opschuiven

En dat vindt hij zorgelijk. Een goede nachtrust wordt namelijk gedefinieerd als ‘acht tot negen uur slaap waarin je maximaal drie keer niet langer dan vijftien minuten wakker bent geweest’. Dat geldt voor iedereen, ook voor mensen die onder de indruk zijn dat ze maar vier uurtjes slaap nodig hebben.

De arts kwam in de afgelopen jaren steeds meer te weten over onze biologische klok. Die bepaalt voor ons eigenlijk precies aan wanneer we moeten gaan slapen en wanneer we wakker worden. „Maar die biologische klok treiteren we tegenwoordig op allerlei manieren”, aldus de slaapdokter. „We schuiven onze slaap steeds verder naar achter en blijven steeds langer ’s avonds actief waardoor we de vaste tijden van onze klok negeren."

Perfectionisme

Een andere stoorzender die vaak wordt aangehaald die de slaapkwaliteit vermindert, is het blauwe licht van onze mobiele telefoon. Dat zou te maken hebben met de vermindering van melatonine, ons slaaphormoon, door het licht. Maar wat veel mensen zich volgens Smit niet realiseren is dat ook je hersenen steeds maar bezig blijven als je op het apparaat kijkt waardoor je lichaam niet in slaapstand raakt.

Maar wat mensen tegenwoordig vooral uit de slaap houdt, is volgens Smit hun perfectionisme. „We zijn niet snel tevreden, blijven de lat maar hoger leggen. Veel dingen zijn maakbaar en juist dat gevoel van controle willen houden op je leven, maakt dat mensen vaker wakker liggen."

Foto: Unsplash

Levensbelang

Volgens Smits is dat gevaarlijk omdat de nacht een spiegel is van de dag, en wie slecht slaapt, functioneert overdag niet goed. „Men gaat roekeloos rijden. Ook politici en wereldleiders van wie bekend is dat ze te weinig slapen, werken zichzelf daardoor weleens in gevaarlijke situaties. Overmoedig gedrag vertaalt zich namelijk in niet goed kunnen inschatten van complexe situaties”, stelt hij. En zo is slaap van levensbelang. Wie niet goed slaapt heeft namelijk ook nog eens meer risico op diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. „Als mensen niet goed slapen, dan kunnen ze eerder doodgaan", benadrukt Smits.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Slaapdokter: ‘We hechten te weinig waarde aan slaap’
Sluiten