Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 dec 2018 / 05:59 uur

Rechter buigt zich over straatintimidatie

De rechtbank in Rotterdam buigt zich woensdag voor het eerst over een zaak van intimidatie op straat. Twee mannen moeten zich melden, omdat zij worden ervan worden verdacht vrouwen hinderlijk te hebben nageroepen en lastiggevallen.

Sinds dit jaar is onder meer sissen, uitschelden en naroepen verboden in Rotterdam. Er staat een boete op van maximaal 4100 euro of maximaal drie maanden cel. De gemeente werkt sinds eind vorig jaar ook met een app waarin het direct gemeld kan worden als iemand last heeft van intimidatie op straat of ‘pikpraat’ zoals de gemeente het noemt.

Duizenden meldingen

Ongeveer drieduizend mensen – vooral vrouwen – zijn op de app aangesloten. Het afgelopen jaar zijn er duizenden meldingen binnengekomen. Tientallen boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) voeren de controles uit, deels undercover in burgerkleding.

Om (seksuele) straatintimidatie strafbaar te maken, is de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast. In Amsterdam is dat ook gebeurd, maar daar zijn nog geen verdachten opgepakt en vervolgd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechter buigt zich over straatintimidatie
Sluiten