Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 dec 2018 / 13:21 uur

Pakketsorteerders PostNL worden onderbetaald

Veel werknemers die via uitzendbureau Young Capital werken in sorteercentra van PostNL, worden onderbetaald. Het gaat daarbij om meer dan honderd pakketsoorteerders, meldt vakbond FNV.

Die zegt dat te baseren op een onderzoek van de Inspectie SZW, de toezichthouder op het terrein van het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De vakbond heeft een proces aangespannen tegen PostNL. Zowel zij als Young Capital zouden door de zogeheten schijnconstructie op loonkosten willen besparen. Dat zou gaan om ,,enkele tonnen per jaar", aldus de bond.

Onderaannemerconstructie

Twee pakketdepots zijn bezocht na klachten over het salaris. Daaruit is gebleken dat de sorteerders op de pakketdepots in Den Hoorn en Sassenheim volgens FNV niet betaald worden volgens de PostNL-cao, maar worden ingezet tegen het minimumloon. De bond zegt dat dit in strijd is met de wet. „PostNL heeft hier de cao weggetoverd", meent bestuurder Masja Zwart van FNV. FNV wijst er op verder op dat de pakkettenmarkt sterk groeit, maar PostNL nergens sorteerders in dienst neemt.

PostNL maakt gebruik van een zogenoemde ‘onderaannemerconstructie’. Dat houdt in dat de postbezorger uitzendbureaus in de rol van onderaannemer duwt, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn. Een echte onderaannemer is namelijk volgens de regels verantwoordelijk voor zijn eigen planning, productie en de mensen. Maar de uitzendbureaus leveren in de praktijk alleen het personeel, en gaan niet over de planning en ook niet over de productie, dat doet PostNL zelf, meldt NOS. Daarom zouden de werknemers volgens de inspectie betaald moeten worden volgens de cao van PostNL, die veel beter is dan die van de zogenaamde onderaannemers.

Foto: ANP

Contracting-partijen

PostNL laat in een reactie weten samen te werken met zogeheten contracting-partijen die het sorteerproces verzorgen. Met die partners, zoals Young Capital, Tempo Team Outsourcing, In Person en Otto, kan worden ingespeeld op groeiende pakketvolumes in drukke periodes.

„Contracting is een bestaande manier van werken waarbij wij en onze contracting-partners ons altijd hebben gehouden aan de wettelijke kaders”, aldus PostNL, die zich niet kan vinden in het rapport van de Inspectie SZW. „Deze zijn juridisch onjuist en gebaseerd op een eenzijdig en onvolledig onderzoek. Op basis van vergelijkbare rapporten lopen er nu nog rechtszaken, wij willen niet vooruitlopen op de mogelijke uitkomst van een rechtszaak”, zo gaf een woordvoerster aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pakketsorteerders PostNL worden onderbetaald
Sluiten