Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 30 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Vuurwerk gooien op hulpverleners is onacceptabel!’

De drie brandweerlieden die zaterdagavond werden bekogeld met vuurwerk in Utrecht, maken het naar omstandigheden goed. Eén van hen had tijdelijk last van oorsuizen en de twee anderen hebben lichte verwondingen. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft zijn afschuw uitgesproken over de mensen die de hulpverleners hebben bekogeld met vuurwerk. „Onacceptabel!”

Het hakt erin

Personeel van politie, brandweer en ambulances waren uitgerukt voor een brand in een flatgebouw zaterdagavond. Door de brand moesten bewoners van acht flatwoningen hun huizen tijdelijk verlaten. Zes mensen, onder wie twee kinderen, zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze mogelijk rook hadden ingeademd. Een aantal bewoners werd door de gemeente opgevangen.

Tijdens de reddingswerkzaamheden bestookten omstanders de hulpverleners met vuurwerk. Volgens de burgemeester zijn er drie brandweerlieden belaagd. Van Zanen bezocht hen zondagochtend om ze een hart onder de riem te steken. „Ze houden zich sterk maar het hakt er echt in. Ook bij hun collega’s. Dit is onacceptabel.”

‘Mensen in gevaar’

„De eerste die aankwam bij de brand, kreeg direct een klap en een duw”, aldus Van Zanen. „Hij vertelde me; ‘ik kan op dat moment wel een potje gaan matten met die mensen, maar ik moet gewoon met spoed aan het werk. Er waren mensen in gevaar’.” De twee andere brandweerlieden kregen tijdens hun werkzaamheden zwaar vuurwerk naar hun hoofd gegooid. Van Zanen: „Ze waren blij dat ze helmen op hadden, zo hard waren de knallen. Het is te bespottelijk voor woorden, blijf met je poten van deze mensen af.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.