Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

OM gaat de fout in met onterechte straffen

Duizenden mensen zijn onterecht veroordeeld door het Openbaar Ministerie (OM). Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek.

Onterecht veroordeeld

Het OM mag sinds 2008 straffen opleggen zonder tussenkomst van een rechter, dat moet onder meer tijdwinst opleveren. In 2016 werd echter bij vijftien procent van de onderzochte zaken de schuld van de verdachten niet adequaat vastgesteld. In 2017 lag dat op zes procent. Het ontbrak aan bewijs of de dossiers waren niet compleet, waardoor niet kon worden gecheckt of de schuld juist was vastgesteld. Ook werd een straf voor het verkeerde feit opgelegd.

Jaarlijks zijn er meer dan dertigduizend zogenoemde strafbeschikkingen, waarvan er tweeduizend onterechte veroordelingen zijn. Rechters oordelen in dezelfde zaken vaak anders, slechts in de helft van de zaken geeft de rechter dezelfde straf. Het OM mag boetes, taakstraffen, gebiedsverboden en meldplichten uitdelen. Zo’n strafbeschikking wordt niet alleen ingezet voor hardrijders of dronken bestuurders, maar ook voor bijvoorbeeld diefstal, geweld, drugs- en wapenbezit en verstoring van openbare orde of vernieling.

Andere conclusie

Volgens het OM klopt het niet dat mensen onterecht veroordeeld zijn. Dat de onderzoekers van het OM bij het opnieuw beoordelen van zaken tot een andere conclusie kwamen dat de betreffende officier die de straf uitdeelde, betekent „niet dat er sprake is van een onterechte bestraffing" maar „geeft slechts aan dat er ook anders over gedacht zou kunnen worden".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.