Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 dec 2018 / 11:55 uur

Nee, 123456 is nog stééds geen goed wachtwoord

Je zou denken dat we het inmiddels wel zouden weten: 123456 is géén goed wachtwoord. Net als ‘wachtwoord’ trouwens. Maar toch staan die wachtwoorden weer bovenaan de jaarlijkse lijst.

Hackers

Voor de achtste keer heeft SplashData een inventarisatie gemaakt van de Slechtste Wachtwoorden van het jaar. Dit op basis van vijf miljoen wereldwijd gelekte wachtwoorden. Met de lijst willen ze mensen waarschuwen voor hackers: een slecht wachtwoord geeft daar namelijk een groter risico op.

000000

Nu maar hopen dat Kanye West luistert en zijn wachtwoord aanpast. Tijdens een gesprek met Trump bleek eerder dit jaar dat hij de code 000000 hanteert. Met simpele toetsenbordcombinaties kunnen hackers gemakkelijk in een account inbreken, aldus Morgan Slain topman van SplashData.

Een mooie nieuwe binnenkomer is donald als wachtwoord, zeer waarschijnlijk naar Donald Trump. Ook daarover heeft Slain geen goed woord te zeggen: „Sorry meneer president, maar is geen nepnieuws. Je eigen naam als wachtwoord gebruiken is een slechte beslissing." Net als namen van sterren en termen uit popcultuur of sport. „Hackers weten dat veel mensen deze makkelijk te onthouden combinaties gebruiken", zegt Slain.

Ook het simpelweg langer maken van de cijfercombinatie, maakt het niet tot een beter wachtwoord. Dus 123456789 is ook out of the question. Net als 12345678 of 111111.

Tips

En hoe maak je dan wel dat goede wachtwoord? 
1. Gebruik minstens twaalf karakters of een mix van karakters. 
2. Bedenk een ander wachtwoord voor een andere inlog. Als je dan gehackt wordt, is dat maar op één inlog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nee, 123456 is nog stééds geen goed wachtwoord
Sluiten