Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 dec 2018 / 12:45 uur

Nazi-kunst in 2019 te bewonderen in Den Bosch

Controversieel is het zeker, maar toch zet het Design Museum Den Bosch hun plan door. Volgend jaar september zal er nazi-kunst in het museum te zien zijn.

Verleiding

Een verheerlijking van de kunst uit dat tijdperk gaat het niet worden, wel een overzicht van hoe design ingezet werd. Directeur Timo van Rijk is al druk bezig met de voorbereidingen. Dat overzicht miste volgens hem tot nu toe, design werd namelijk „op alle fronten ingezet". Denk bijvoorbeeld aan propagandagebied.

„Wij zijn altijd geneigd om naar kunst te kijken als iets wat goed is en verheft", vertelt de directeur. „Dat verandert bij de nazi’s, die design inzetten voor hun perverse ideologie." Pure verleiding, noemt Van Rijk het. „Je ziet affiches die een cola-reclame lijken: mooie jongens en meisjes op de voorgrond en een hakenkruis op de achtergrond."

Hakenkruis

De directeur reist herhaaldelijk naar Duitsland om te overleggen over bruiklenen en krijgt volop medewerking. Een dergelijke tentoonstelling is daar nog niet mogelijk, vertelt hij. „Ze kunnen het nooit goed doen. Als ze te weinig laten zien, wordt er gezegd: jullie stoppen het weg. Laten ze te veel zien, dan is het: jullie verheerlijken het. Voor een museum in Nederland is het iets gemakkelijker", aldus Van Rijk.

De museumdirecteur vindt het zijn plicht om te tonen wat design en kunst in ook slechte zin vermogen, al moet een museum het vreselijke verhaal erachter er wel grondig bij vertellen. Dat zal in Den Bosch zeker worden gedaan. „Je kunt maar beter proberen om de geschiedenis te begrijpen. En van het kijken naar een hakenkruis word je geen nazi, zei iemand."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nazi-kunst in 2019 te bewonderen in Den Bosch
Sluiten