Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Minder plofkraken met zware explosieven in 2018

In het jaar 2018 werden fors minder plofkraken gepleegd dan het jaar daarvoor. Het gaat vooral om plofkraken waarbij zware explosieven worden gebruikt. In 2017 werden er nog 62 pinautomaten opgeblazen, in 2018 waren dat er 35.

De pakkans is fors. De politie arresteerde dit jaar 89 verdachten, meldt De Telegraaf. In de strijd tegen de golf aan plofkraken scherpte het Openbaar Ministerie richtlijnen voor strafeisen tegen verdachten aan.

Maar waar politie en OM een groot gevaar zien voor gebouwen én mensen, zien rechters geen concreet gevaar voor mensen. Betere risicoanalyses moeten rechters ook hiervan overtuigen.

Constante wedloop

Politie en justitie zijn blij met de daling. „Maar we zien dat een groep ’diehards’ toch doorgaat met het opblazen van automaten. Het is een constante wedloop tussen ons en de criminelen”, zegt landelijk overval-coördinator Jos van der Stap.

Toen de banken twee jaar geleden de pinautomaten beter beveiligden tegen plofkrakers die gasexplosies veroorzaakten in de geldbakken, zetten criminelen zware explosieven in als antwoord. Veelal zelfgemaakte bommen met explosief materiaal uit zwaar vuurwerk of granaten veroorzaken zware schade.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.