Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Maandagavond grote toespraak Macron aan Fransen

Maandagavond zal de Franse president Macron het volk toespreken, in een poging de crisis met de Gilets Jaunes tot een einde te brengen. Het zal een van de belangrijkste toespraken uit zijn carrière worden, schrijft Le Parisien. 

Nationale eenheid

Opvallend is dat Macron in zijn toespraak niet alleen de demonstranten aanspreekt, maar álle Fransen. Hij zal een poging doen de woede te kalmeren en een uitweg uit de crisis te vinden. Hij moet de nationale eenheid hervinden en dat zal niet makkelijk worden.

Voormalig premier Alain Juppé adviseert Macron om vooral „concreet te reageren op bepaalde legitieme verwachtingen". „De president moet een autoritaire toespraak houden, maar ook begrip en empathie tonen." Juppé is van mening dat de protesten zo snel mogelijk moeten stoppen.

Maandagavond grote toespraak Macron aan Fransen
Het was zaterdag onrustig in Frankrijk / ANP

Onvrede

De afgelopen weken houden de Gele Hesjes Frankrijk in hun greep. Meer dan honderdduizend Fransen gingen op 17 november de straat op uit onvrede voor de benzineprijsverhogingen. Deze zijn inmiddels van de baan, maar het land blijft boos. Sommigen eisen het vertrek van de Franse president.

Zaterdag was het opnieuw raak met zo’n 1700 arrestaties, waarvan alleen al duizend in Parijs. In Nederland waren ook Gele Hesjes-protesten, die waren echter veel minder groot dan in Frankrijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Maandagavond grote toespraak Macron aan Fransen
Sluiten