Metro
Metro Nieuws 4 dec 2018 / 06:48 uur

Hoera, ook praktijkonderwijs krijgt voortaan diploma

Alle vormen van voortgezet onderwijs krijgen voortaan een diploma. Leerlingen op praktijkscholen waren vooralsnog de enigen die zonder papiertje de school verlieten, maar daar komt nu verandering in.

Het kabinet gaat namelijk de wet aanpassen om diploma’s voor het praktijkonderwijs mogelijk te maken, dat meldt minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Trots

Slob vindt dat de leerlingen trots moeten kunnen zijn op wat ze hebben bereikt: „Zij willen net zoals andere leerlingen laten zien wat ze kunnen." Praktijkonderwijs is voor leerlingen voor wie het vmbo te hoog gegrepen is, dat zijn er zo’n 30.000 in Nederland.

Leerlingen worden op het praktijkonderwijs door middel van praktijklessen en stages naar werk begeleid, schrijft het Algemeen Dagblad. Na vijf jaar is de opleiding afgerond, maar dan volgt geen eindexamen. De leerlingen volgen namelijk op allemaal verschillende niveaus onderwijs, dat is ook waar volgens Slob de kracht van het praktijkonderwijs zit; het maatwerk. Van de leerlingen die klaar zijn met de opleiding vindt de helft meteen een baan, de anderen gaan aan de slag bij een sociale werkplaats.

Op sommige scholen wordt nu al wel een diploma gegeven, maar op lang niet alle. Slob wil het diploma voor praktijkonderwijs zo snel mogelijk in de wet vastleggen, zodat álle scholen een diploma uit zullen geven. Naast het diploma kan de school nu ook al een portfolio samenstellen, waar de praktijkervaring van leerlingen wordt vastgelegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoera, ook praktijkonderwijs krijgt voortaan diploma
Sluiten