Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 dec 2018 / 09:44 uur

EU-landen eens over verbod wegwerpplastic

onderhandelaars van de EU-landen werden het woensdagochtend eens over een verbod op plastic wegwerpartikelen als rietjes, bestek en borden. De Europese Commissie kwam in mei met een voorstel om de strijd met wegwerpplastic aan te gaan. Het verbod zal waarschijnlijk over ongeveer twee jaar van kracht worden. De landen moeten het onderhandelingsresultaat nog officieel bekrachtigen.

Ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim, roer- en wattenstaafjes, ballonstokjes en zakjes van dun plastic vallen onder het verbod. De richtlijn bepaalt verder dat producenten van onder meer sigarettenfilters, ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen vanaf 2021 moeten betalen voor de opruimkosten van hun zwerfafval.

Ambitieus akkoord

De lidstaten moeten 90 procent van alle plastic flessen gescheiden inzamelen tegen 2029 en vanaf 2030 moeten alle nieuwe plastic flessen uit minstens 30 procent gerecycled materiaal bestaan. Het gebruik van wegwerpbekers en fastfoodverpakkingen moet worden teruggedrongen. Zodra het onderhandelingsresultaat formeel is afgestempeld wordt de richtlijn van kracht, over ongeveer twee jaar.

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie presenteerde in mei maatregelen in de strijd tegen wegwerpplastic. Hij is blij met „het ambitieuze akkoord”. „Deze overeenkomst helpt echt om mens en planeet te beschermen. Europeanen zijn zich ervan bewust dat plastic een enorm probleem is en de EU toont hier moed. Dit maakt ons een wereldleider in de aanpak van zwerfvuil."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
EU-landen eens over verbod wegwerpplastic
Sluiten