Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Britse premier May mag blijven

De Britse premier Theresa May heeft woensdag een vertrouwensstemming binnen haar Conservatieve Partij gewonnen. May blijft partijvoorzitter en kan daardoor ook aanblijven als eerste minister. De 62-jarige premier overleefde een motie van wantrouwen van een groep parlementariërs uit haar eigen Conservatieve partij.

Blij met steun

De meerderheid van de 317 parlementsleden liet de door de brexit fel omstreden May niet vallen. Uiteindelijk hebben 117 Lagerhuisleden tegen de premier gestemd, 200 stemden voor May. In een korte reactie heeft May laten weten dat ze blij was met de steun van haar collega’s.

De uitslag betekent geen einde aan de ‘brexitchaos’,wel houdt ze voorlopig de regie over het regeringsbeleid. May zelf beloofde voorafgaand aan de stemming dat ze zich voor de volgende parlementsverkiezingen terugtrekt als partijleider. Eerder liet ze weten dat ze afscheid wil nemen als partijleider vóór de volgende verkiezingen, die voor mei 2022 op de agenda staan.

Het kiezen van een nieuwe premier zou een tijdrovend proces zijn. Tijd die er eigenlijk niet is. Uiterlijk 21 januari moet er namelijk over de brexitdeal gestemd zijn in het Britse parlement. Het VK vertrekt namelijk op 29 maart 2019 uit de EU.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.