Metro
Metro Nieuws 13 dec 2018 / 07:35 uur

Stint niet veilig en mag nog niet op de weg

De stint is niet veilig om personen mee te vervoeren. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) mag de elektrische bolderkar in de huidige vorm niet de weg op. Dat kan alleen als er een aantal aanpassingen aan de stint wordt gedaan.

Problemen met rem

In het rapport van TNO staat dat er problemen kunnen optreden met de rem van de stint en de lengte van de remweg. Als de nuldraad van de gashendel losraakt kan er een ‘onbeheersbare versnelling’ optreden.

De RDW en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) hebben vorige week een advies gegeven met daarin technische aanpassingen. Hierdoor zou de stint veiliger zou worden.

Minister geschrokken

Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen zegt geschrokken te zijn, nu blijkt dat de elektrische bolderkar stint vanaf de introductie onveilig is geweest. Ze reageerde op het onderzoek door TNO, dat talrijke mankementen aantoont.

Van Nieuwenhuizen schakelde TNO in na een ongeluk met een stint in Oss waarbij op 20 september vier kinderen omkwamen. Uit een eerste onderzoek was al gebleken dat de kar ,,potentiële veiligheidsrisico’s" kende. Bij de invoering in 2011 is het voertuig ,,veel lichter” getoest, constateert de bewindsvrouw. Het ging er destijds vooral om nieuwe voertuigen een kans te geven op de weg te komen.

De minister kan niet zeggen wanneer de stint weer mag gaan rijden. Ze verwijst naar de fabrikant, die allerlei aanpassingen zal moeten uitvoeren. Ze zegt ook te beseffen dat de stint bij de kinderopvang en de post wordt gemist. ,,Het is een hele vervelende boodschap, maar veiligheid staat voorop”.

Zelf wil ze uiterlijk begin februari met een aangepaste lijst voorwaarden komen waaraan voertuigen als de stint moeten voldoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stint niet veilig en mag nog niet op de weg
Sluiten