Metro
Metro Nieuws 20 dec 2018 / 07:17 uur

‘Arjen Kamphuis koos zelf voor verdwijning’

Arjen Kamphuis zou nog leven, denken zijn collega’s, familie en vrienden. Ze houden er sterk rekening mee dat de man vrijwillig de anonimiteit in is vertrokken, schrijft het AD.

Mentale noodtoestand

Dit is namelijk niet de eerste keer dat Kamphuis van de radar is verdwenen. „We houden er rekening mee dat Arjen in een mentale noodtoestand zou kunnen zijn geraakt", zegt Ancilla van de Leest namens de familie en vrienden van Kamphuis. „Zijn stressvolle leven, in combinatie met hoogintelligentie en wekenlang in je eentje zitten zou daartoe kunnen leiden."

De 47-jarige man is sinds 20 augustus spoorloos verdwenen. Hij vertrok toen bij zijn hotel in het Noorse Bodø, zijn kajak werd later terug gevonden in een fjord. Kamphuis had een stressvolle periode achter de rug en ging deze zomer naar Noorwegen om zijn hoofd leeg te maken, zei hij tegen vrienden.

Duitsland

„Er zijn aanwijzingen voor het scenario dat Arjen wellicht zelf van de radar wilde verdwijnen”, zegt ook Kirk Wiebe, een Amerikaanse NSA-klokkenluider en collega van Kamphuis. Sporen wijzen naar Duitsland, waar Kamphuis gewoond heeft. Daar is vlak voor de verdwijning van de man een Duitse sim-kaart in zijn telefoon gestopt. Getuigen hebben hem in Denemarken gezien. Ook is er geld overgemaakt aan de Deutsche Bahn, dat zou kunnen duiden op een reis naar Duitsland. Toch wordt een ongeluk of misdrijf niet uitgesloten.

Volgende week gaat nogmaals gezocht worden naar Kamphuis, tijdens een groot hackerscongres in Leipzig. Daar worden 60.000 Find Arjen-stickers uitgedeeld. „Blijf naar hem uitkijken, is onze boodschap”, zegt initiatiefnemer Jos Weyers, vriend en collega-hacker. „En wellicht bereiken we Arjen zelf. Als hij nog ergens rondhangt, dan is dat misschien onder gelijkgestemden. En daar komen er tussen kerst en oud en nieuw zo’n 17.000 van naar Leipzig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Arjen Kamphuis koos zelf voor verdwijning’
Sluiten