Metro en ANP
Metro en ANP Geld & carrière 20 dec 2018 / 07:44 uur

Aantal werklozen is lager dan voor de crisis

Voor het eerst is het aantal werklozen lager dan voor de crisis van 2008. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook werken meer mensen dan aan het begin van de crisis. De arbeidsdeelname lag in 2008 namelijk op 68,3 procent, en nu – tien jaar later – is dit 68,4 procent.

Volgens het CBS neemt niet alleen het aantal werkenden toe, maar werken zij ook meer uren per week.

Mooi nieuws

Het werkloosheidspercentage is in november gedaald naar 3,5 procent, dat komt neer op 326.000 werklozen. In oktober lag dat percentage nog op 3,7 procent. In totaal hadden in oktober 8,9 miljoen mensen een betaalde baan. Bijna 4,1 man heeft geen betaalde baan en daarvan zijn er 326.000 die actief op zoek zijn naar werk.

Ook het aantal mensen zonder betaalde baan die niet actief zoeken, daalt. Het CBS rekende uit dat het aantal de laatste drie maanden met gemiddeld 6000 per maand is afgenomen. Ook zijn er ten opzichte van vorig jaar minder mensen bijgekomen die een ww-uitkering aanvroegen.

Extra handen

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) noemt de werkloosheidscijfers „mooi nieuws om 2018 mee af te sluiten", zo zegt hij in een reactie. Hij wijst er daarbij op dat werkgevers staan te springen om extra handen. „Ik hoop dat er in 2019 nog veel meer mensen aan het werk komen”, aldus Koolmees.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aantal werklozen is lager dan voor de crisis
Sluiten