Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 6 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Waar draaien de Amerikaanse midterms om?

Dinsdag gaan Amerikanen naar de stembus voor de belangrijke tussentijdse verkiezingen, de zogeheten midterms. Daarbij wordt gestemd voor onder meer het Huis van Afgevaardigden, een deel van de Senaat en een deel van de gouverneurs. Dan blijkt of de Democraten de twee huizen van het Congres kunnen veroveren op de Republikeinen, de partij van Trump. Die voerde de afgelopen tijd campagne om dat te voorkomen. Wie controle krijgt over het Congres, beslist namelijk over het lot van de president. Het is dus de vraag of hij de komende twee jaar vrijwel ongehinderd zijn agenda doorvoeren of dat hij weerstand zal gaan krijgen.

Meerderheid

De Republikeinen hebben momenteel een meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Als ze die verliezen aan de rivaliserende Democraten, kunnen die het de regering flink lastig maken. De Democraten hebben volgens peilingen een goede kans een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te veroveren, al is het zeker geen gelopen race.

Trump en Obama: ideologische tegenpolen

Hoewel Trump zelf niet op het stembiljet staat, kunnen de midterms ook worden gezien als een soort referendum over zijn beleid. De verkiezingen worden dan ook halverwege zijn vierjarige termijn gehouden. Hij promoot ditmaal dan ook niet zichzelf, maar zijn Republikeinse partijleden. Al zal niemand ontkennen dat die twee hand in hand gaan.

Waar Trump in actie kwam voor Republikeinse kandidaten, haalden de Democraten zijn populaire voorganger Barack Obama van stal om mensen naar de stembus te krijgen. De ideologische tegenpolen hadden in één opzicht dezelfde boodschap: de uitslag van de verkiezingen zal bepalen in wat voor land de Amerikanen de komende jaren zullen leven.

Foto: ANP

Trollen

Facebook heeft 115 accounts verwijderd die berichten hebben geplaatst over de aanstaande midterms. Dat heeft zij gedaan na een tip van de de Amerikaanse justitie dat de pagina’s mogelijk gelinkt zijn aan een buitenlandse regering en dienen als trollen. Het gaat om 30 Facebook-accounts en 85 pagina’s op Instagram, dat ook eigendom is van Facebook.

Facebook moet nog verder onderzoek doen naar de herkomst van de accounts. Het bedrijf kon nog niet zeggen of ze gelinkt waren aan de Russische overheid. Rusland wordt ervan verdacht zich te hebben bemoeid met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Dat zou onder meer zijn gedaan door Facebook- en Twitter-accounts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.