Metro
Metro Nieuws 22 nov 2018 / 21:10 uur

Tien jaar celstraf voor vervalsen basisschooldiploma

Een bizar hoge straf voor een schijnbaar lichtelijk vergrijp. Een schoonmaker uit Griekenland hoorde tien jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

De reden? De 53-jarige vrouw had gerommeld met haar schooldiploma. In Griekenland wordt vol verbazing en ophef gereageerd op de enorme strafeis.

Vijf, niet zes

De vrouw werkte vijftien jaar lang als schoonmaker voor de overheid. Vier jaar geleden werd ontdekt dat de Griekse haar diploma had vervalst: er stond dat ze zes jaar basisonderwijs had gevolgd, terwijl dit eigenlijk maar vijf jaar was.

En om als schoonmaker te kunnen werken voor de overheid, moest de vrouw toch echt minimaal zes jaar basisonderwijs hebben genoten. De staf werd deze maand uitgesproken door een regionale rechtbank, schrijft RTL Nieuws. 

‘Onmenselijk’

Maar waar komt de enorm hoge straf vandaan? Volgens een woordvoerder past de eis in het overheidsbeleid om tegen fraude en corruptie te vechten.

„Onmenselijk", noemt een mensenorganisatie de straf. Een procureur-generaal bij het Hooggerechtshof wil de besluitvorming van de regionale rechtbank volgende week onderzoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tien jaar celstraf voor vervalsen basisschooldiploma
Sluiten