Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Akkoord opvang en terugkeer uitgeprocedeerde migrant

Na maandenlang steggelen hebben het kabinet en de gemeenten een doorbraak bereikt in de kwestie bed-bad-brood, over opvang en terugkeer van uitgeprocedeerde migranten.

Het kabinet trekt 48 miljoen uit voor een pilot van ‘duurzame terugkeerbegeleiding’ in een paar grote gemeenten. Dit schrijft NRC.

Vijf gemeenten

In vijf gemeenten komt een pilot met een zogenoemde Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV), waar uitgeprocedeerde migranten worden opgevangen en begeleid in de terugkeer naar hun land van herkomst.

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven gaan meedoen. De gemeenten moeten nog wel individueel in gesprek met het kabinet over de precieze aard van hun LVV. Nu zijn er ook veel verschillen per gemeente.

Drie jaar

De pilots moeten drie jaar gaan duren. Een onafhankelijke commissie gaat de projecten daarna beoordelen en evalueren. Het kabinet maakt 48 miljoen euro vrij voor de financiering, de gemeenten tellen 16 miljoen euro uit voor de proef.

De bed-bad-broodvoorzieningen zijn niet bij alle coalitie-partijen geliefd. VVD en CDA zijn tegen, maar D66 en ChristenUnie zijn voor. Als de proef succesvol is, moeten er op termijn acht LVV’s komen, verspreid door het hele land.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.