Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 nov 2018

Politie houdt bus Kick Out Zwarte Piet tegen

De politie heeft zaterdagochtend een bus van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet tegengehouden. De bus was vanuit Amsterdam onderweg naar de intocht van Sinterklaas in Den Helder. Volgens de politie hielden de demonstranten zich niet aan de afspraak.

Gisteravond hebben de gemeente, politie en Kick Out Zwarte Piet overleg gevoerd over het begeleid naar Den Helder rijden. Volgens de politie kon er met Kick Out Zwarte Piet geen overeenstemming bereikt over het tijdstip. Daarop meldde Kick Out Zwarte Piet dat ze niet met hun plan doorgingen, zegt de politie, meldt NOS.

‘Onredelijke eisen’

De actiegroep kwam vanochtend zelf met een ander verhaal. Zij zeiden namelijk dat ze de demonstratie hebben afgeblazen vanwege de dreiging van mensen die de wegen naar Den Helder zouden blokkeren. De betogers spraken van ‘onredelijke eisen’ die daardoor gesteld werden. Daarop werd de anti-Zwarte Piet-demonstratie afgeblazen, meldden ze.

De politie kreeg toch door dat de demonstranten onderweg waren naar Den Helder. Volgens een woordvoerder is daarna de bus tegengehouden. Volgens de politiewoordvoerder was het doel hiervan was om afspraken met hen te maken en hen op een veilige manier naar een demonstratieplek te begeleiden. "De vertegenwoordiger van de demonstranten ging niet akkoord met de hun aangeboden demonstratieplek", schrijft de politie in een persbericht.

De bus gaat waarschijnlijk naar Amstelveen, zo is op te maken uit een filmpje van de betogers op Facebook.

Afgeblazen

Ook in andere plaatsen in Nederland zijn anti-Zwarte Piet-demonstraties afgeblazen. In Apeldoorn gaat een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet niet door, meldt de gemeente. Ook een demonstratie in Nijmegen gaat niet door.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Politie houdt bus Kick Out Zwarte Piet tegen
Sluiten